Letní výstavy: Lichtenstein, Picasso a Matisse

2. červenec 2013

Pokud v létě zrovna neobrážíte hudební festivaly, možná vás potěší přehled výstav v evropských městech od Barcelony po Vídeň, připravený Bárou Šichanovou, která se z výběru nejvíc těší na bienále v Benátkách, hypnotického Helnweina v Albertině a monumentalitu Kapoora, který vystavuje v Berlíně.

Barcelona
Museu Picasso: Autoportréty
Když navštívíte barcelonské Museu Picasso, nikdy neuděláte chybu, tím spíš ne tohle léto. Výstava věnovaná autoportrétům čelného představitele kubismu Pabla Picassa trvá do 1. září. Jde o vůbec první monografickou výstavu umělcových autoportrétů od dětství až po poslední chvíle jeho života, tj. napříč více než sedmi desetiletími.

Nice
A summer for Matisse
Matisse, to je Nice a Nice, to je Matisse – oblíbené letovisko francouzské Riviéry vyhlásilo letošní léto ve znamení fauvisty Henriho Matisse. Místní Musee Matisse slaví 50. výročí, proto s dalšími osmi institucemi připravilo program v podobě výstav zahrnujících až 700 Matissových děl a další doprovodný program.

Benátky
La Biennale di Venezia
V italských Benátkách od 1. června do 24. listopadu probíhá jedna z nejprestižnějších přehlídek současného umění, už 55. bienále. Výtvarnou událost roku letos vede ve víc než stoleté historii nejmladší kurátor. Bienále se tradičně rozkládá v hlavním areálu Giardini, kde své expozice v národních pavilonech představuje 29 zemí včetně ČR a Slovenska (s nováčky Vatikánem, Kuvajtem nebo Kosovem). Středověké přístaviště Arsenale obsadila především díla mladých tvůrců. Mezi přitažlivá jména letos nepochybně patří čínský umělec Aj Wej-wej.

02919480.jpeg

Varšava
Zámek Ujazdowski: Sharon Lockhart
Varšavské centrum současného umění Zámek Ujazdowski představuje jednu z nejlepších současných fotografek a experimentálních filmařek, americkou umělkyni Sharon Lockhart. Výstava „Milena, Milena“ je průřezem deseti let tvorby, která často nabízí intimní vhled do života různých skupin a komunit. Lockhart vystavovala v newyorském MoMA nebo v prestižní Kunsthalle v Curychu a je držitelkou řady významných ocenění, varšavská výstava trvá do 18. srpna.

Basilej
Fondation Beyeler: Max Ernst
Ve švýcarské Basileji nedávno skončila významná přehlídka Art Basel, místní Fondation Beyeler ale do 8. srpna uvádí zásadní retrospektivu Maxe Ernsta, umělce, který stál u počátků hnutí Dada a byl jednou z vůdčích postav surrealismu. Výstava se do Basileje vrátila z vídeňské Albertiny a zahrnuje více než 170 děl – maleb, kreseb, koláží a objektů. Kurátorem výstavy je někdejší ředitel pařížského Centre Pompidou a prominentní znalec Ernstova díla Werner Spies, který se vídeňskou retrospektivou rehabilitoval ze skandálu v roce 2010, když mylně určil autenticitu sedmi umělcových děl.

02919485.jpeg

Vídeň
Albertina: Gottfried Helnwein
Výstavní prostor Albertina láká návštěvníky na retrospektivu kontroverzního Rakušana známého i českému publiku – Gottfrieda Helnweina. Jeho precizním hyperrealistickým malbám dominují obrazy dětí zachycených v mezní situaci, autoportréty, odkazy na popkulturu nebo na citlivé momenty evropské historie. Dialog se současnou společností vede Helnwein v Albertině na 150 plátnech do 13. října.

Londýn
Tate Britain: Lowry and the Painting of Modern Life
Laurence Stephen Lowry patří k oblíbeným britským malířům, hlavně pro své industriální krajinomalby především z poloviny 20. století. I když byly jeho malby mnohdy charakterizovány jako naivní, nelze jim upřít důležitost. Jsou totiž zajímavou sociální sondou do života Britů a jejich všednodenních rituálů. Výstava v Tate Britain trvá do 20. října.

02919509.jpeg

Institute of Contemporary Arts: Keep Your Timber Limber (Works on Paper)
Výstava v ICA do 8. září přibližuje, jak umělci od 40. let 20. století do současnosti používali kresbu k vyjádření kritického postoje k různým společenským tématům. Od politiky přes oblast genderu, sexuality, feministických otázek, válečných konfliktů atd. Jde o různé techniky a způsoby využití děl osmi umělců (Tom of Finland, Judith Bernstein, George Grosz, Mike Kuchar, Margaret Harrison a další).

Berlín
Hamburger Bahnhof: Martin Kippenberger
Enfant terrible německé moderní malby Martin Kippenberger by letos oslavil šedesátku. Hamburger Bahnhof vystavuje díla představitele jedné alternativní německé generace, rebelujícího pankáče, opilce, malíře, herce, hudebníka a manažera (legendární klub SO36), který měl zjevně hodně talentu, ale málo disciplíny. Přesto se do povědomí veřejnosti zapsal na svou dobu revolučním studiem Büro Kippenberger. Výstava se jmenuje Sehr gut, Very good a nabízí 300 děl na 3000 na metr čtvreční, trvá do 18. srpna.

Martin-Gropius-Bau: Anish Kapoor
Britský rezident indického původu Anish Kapoor patří mezi nejvýraznější postavy současného umění. V Berlíně vystavuje vítěz Turner Prize z roku 1991 poprvé. Jeho 70 prací zabírá celé přízemí historické Martin-Gropius-Bau včetně atria (asi 3000 metrů čtverečních). Polovinu výstavy tvoří nová díla, jinak jde o průřez jeho tvorbou od roku 1982. Kapoor je známý svými monumentálními objekty a instalacemi často organických tvarů, k nimž využívá skla, oceli, vosku, PVC a dalších materiálů, jeho práce se pohybují na hranici mezi malířstvím a sochařstvím.

Paříž
Centre Pompidou: Mike Kelley
Výtvarník a muzikant Mike Kelley je označován za jednoho z nejvlivnějších konceptuálních umělců poslední čtvrtiny 20. století. Výstava zahrnuje více než 100 děl vytvořených mezi lety1974 a 2011, od performancí, instalací, obrazů, fotek až po typické objekty vycpaných hraček (viz cover alba Dirty od Sonic Youth). Výstava v Centre Pompidou trvá do 8. srpna.

02919495.jpeg

Centre Pompidou: Roy Lichtenstein
Pařížskou retrospektivu slavného pop artisty otvírá vyhlášený diptych z roku 1963 Whaam!. Koncepce výstavy nezohledňuje jen notoricky známá díla, ale také Lichtensteinovy sochy a práce inspirované tradičními čínskými krajinomalbami, kterým se věnoval především na sklonku života. Výstavu můžete navštívit od 3. července do 4. listopadu.

Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris: Keith Haring
S newyorskou pouliční kulturou je podobně jako Jean-Michel Basquiat svázán umělec a aktivista Keith Haring. Výstava čítá 250 pláten (např. i ze zdí v metru), většina z nich je politicky angažovaná. Jde o dosud vůbec největší prezentaci díla umělce, který zemřel ve 32 letech. Výstava trvá do 18. srpna.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.