Lightning Bolt, potěšení, z kterého bude vaše stereo plakat

13. říjen 2009

U Load Records vychází pátá řadovka rhode-islandského experimentálního dua Lightning Bolt. Nová várka noiserockového průplachu ponese název Earthly Delights a museli jsme si na ni počkat čtyři dlouhé roky. Jestli stálo čekání za to, zjistil zvídavý redaktor Robert Candra.

Dva Brianové, Gibson a Chippendale, dvě paličky, kukla na hlavu s vestavěným mikrofonem z telefonního sluchátka, několik basových a jedna nebo dvě bendžové struny, hrst efektů. A hlavně manická energie, která před sebou žene hlukovou kouli, až uši krvácejí. To jsou Lightning Bolt v kostce. Respektive v chumlu uřícených fanoušků, protože tihle dva se vyhýbají vyvýšeným pódiím jako čert kříži. Součástí jejich "guerrillového" koncertního stylu jsou i vystoupení odpálená sotva pár sekund poté, co dohraje předkapela, a často začínající Chippendaleovým skokem z reprobeden rovnou za bubny.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RECENZI!

Na jejich radikálním hudebním projevu se dá těžko vyspekulovat něco přelomově nového. Lightning Bolt to dobře vědí a ani se o nic takového nesnaží. Noiserocková palba v jejich spartánském podání je postavená na repetitivních motivech gradujících k psychedelické katarzi a zpestřená improvizačními prvky. V tomto smyslu se Earthly Delights od minulého, čtyři roky starého alba Hypermagic Mountain příliš neposunulo.

01010516.jpeg

Ale něco nového se tu určitě najde. Nemusíte jít až tak hluboko pod uřvanou slupku hlukové agrese, abyste v aktuální kolekci skladeb objevili překvapivě chytlavé melodické motivy. Na druhou stranu zvuk je oproti minulé desce pokud možno ještě drastičtější - řezavě masivní a zkreslený tak, že vaše stereo bude chtít plakat. Ale v tom je zároveň kouzlo Lightning Bolt. Sami s nadsázkou říkají, že na jejich koncerty se chodí proto, aby se nic nevidělo a neslyšelo.

Lightning Bolt ovšem nejsou jen hlukoví maséři. Ve skladbě Funny Farm si dokážou zablbnout s bluegrassovým motivem preludovaným na bendžové struny, v následující kratičké Rain On Lake I´m Swimming In zase jen tak z legrace předvedou, že noiseovou psychedelii umí prodat i v nesrovnatelně jemnějším balení.

01010528.jpeg

Earthly Delights může být pro mainstreamem rozmazlené ucho téměř neúnosným extrémem, z hlediska diskografie kapely je to ale deska spíš evoluční než revoluční. Lightning Bolt si dál jedou svoje - a jízda to je zběsilá. Nebojte se přistoupit. Ovšem nečekejte, že vám tihle dva přibrzdí.

autor: Robert Candra
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.