Lovci Ufomammutů

19. duben 2012

Těžkotonážní trio Ufomammut ze severoitalské Tortony je na scéně současného experimentálního metalu čím dál známějším pojmem. Aktuální dvojalbum ORO tentokrát svěřili respektovanému vydavatelství Neurot.

Italští psych-metalisti Ufomammut se zřejmě neumějí nudit. Kromě vlastní kapely její členové provozují malý, ale vysoce zajímavý label Supernatural Cat, výtvarnou dílnu Malleus, která vyrábí fantastické vizuální materiály pro desítky dalších kapel, a spolu s Římany Lento a anglickou zpěvačkou Rose Kemp temně psychedelický boční projekt Farwest Zombee. A jen tak mimochodem od roku 2000 vydali šest elpíček, jejichž kvalita krok za krokem roste.

Předchozí deska Ufomammut Eve – jednoskladbový monolit o pěti větách a stopáži 44:44 – se pro mnohé stala albovou událostí roku 2010. Po dvou letech objíždění štací s touhle bestií v kleci se Italové vrací s ještě monstróznějším podnikem. U renomovaného labelu Neurot během letoška vyjde dvoudílná kolekce ORO.

02608934.jpeg

Na teprve pár dní staré první polovině tohoto projektu, tedy na ORO: Opus Primum Ufomammut dál rozvíjejí své ponuré zvukové krajiny navrstvené z kolosálních, lebky drtících riffů, občas vyšperkované starými syntezátory a vokály zcela utopenými v močálu efektů. Ovšem jsou v tom čím dál lepší. Gradace je maximálně soustředěná a až bolestně trpělivá, surově vypjaté pasáže metou všechno, co jim stojí v cestě, ještě nekompromisněji než kdy dřív.

Proroci svérázné odrůdy psychedelického sludge metalu, které jsem v minulosti považoval za mírně nadhodnocené a chvílemi trochu lacině efektní, tentokrát stvořili skutečně impozantní dílo, v němž se jednotlivé motivy znovu vynořují, aby se dohromady spletly v propracovaný, mnohovrstevný celek. Jeho komplexnost podtrhuje i koncept dvojalba. Oro znamená italsky zlato, latinsky zase modlím se, v palindromatické grafické podobě tohoto slova na obalu alba je skryt hebrejský význam světlo. V alchymistickém pojetí zlato představuje vědění a jeho moc, esenci kontroly nad světem.



Už teď je jasné, že ORO je jedním z letošních vrcholů na imaginárním kolbišti tvrdé hudby. Přesto jeho krása naplno zazáří teprve na podzim, kdy vyjde jeho druhá polovina Opus Alter.

Ufomammut – ORO: Opus Primum (Neurot Recordings, 2012)

Odkazy:
www.ufomammut.com
malleusdelic.wordpress.com
www.neurotrecordings.com

autor: Robert Candra
Spustit audio