Lucerna Music Bar slaví jedenáctiny

23. září 2010

Jedna z budov v centru Prahy, která procházela od svého vzniku dějinami, které na ní zanechávaly velmi znatelné stopy, si prošla různými proměnami. A to nejen vizuálními. Lucerna Music Bar slaví 11. narozeniny a popřát jí přijdou Support Lesbiens, DJ Maceo, Martin Mikuláš a Michael V.

Support Lesbiens tady zároveň ve čtvrtek 9. listopadu pokřtí desku a bude jim předána platinová deska. Řeč byla o dějinách, a tak vám teď nabízíme alespoň "výcuc" z historie této budovy a samotného Lucerna Music Baru, který najdete na stránkách LMB.

00379218.jpeg

Historie Lucerna Music Baru, respektive samotného Paláce Lucerna sahá do roku 1907, kdy byla započata stavba Ing. Václavem Havle, otcem exprezidenta Havla. Dnešní podoby se Lucerna dočkala už v roce 1929.

V počátcích byl Lucerna Bar využíván jako příležitostní divadlo a později jako " Kabaret Lucerna", kde se o program starali Karel Hašler a Jaroslav Kvapil. Po 1. svět. válce se ředitelem kabaretu stal K. Hašler, díky kterému podnik zažil nejúspěšnější období.

Poté zde vzniklo divadlo malých forem "Divadlo Komedie", jehož provoz byl záhy ukončen mohutným požárem. Překvapivě byl sál otevřen už v tom samém roce, tedy na Silvestra 1927, pod názvem "Kabaret - Restaurant Lucerna".

Jednou z tzv. anomálii sálu nynějšího LUCERNA MUSIC BARU je vysunovací pódium, neboli špunt. V případě potřeby tak tato technika umožňuje zajet s celým pódiem na úroveň podlahy, a tím rozšířit taneční parket.

00464202.jpeg

Během neslavných 40 let komunismu byly v prostorách LUCERNA MUSIC BARU prováděny různé úpravy interiéru, tak aby odpovídali tehdejším ideálům. Teprve od 24. 10. 1995 byl klub otevřen pod názvem LUCERNA MUSIC BAR. Během posledních let zde hrála celá plejáda domácích ale i zahraničních kapel.
Ze zahraničních Maceo Parker, Candy Dulfer, Jungle Funk, Hiram Bullock, Laco Deczi , John Scofield, Bo Diddley , Robben Ford Band, The Holmes Brothers , Pat Metheny Group, Living Color, Slade a další.

Lucerna Music Bar oslaví své jedenácté narozeniny ve čtvrtek 9. listopadu od 21.00 hodin.

autor: ČRo Radio Wave
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.