Mixy týdne #48: Kamixlo, Lee Gamble a Mala

26. listopad 2015

Uzdravující se dubstep, jehož nová vlna kopíruje cestu, kterou si prošel grime, reggaeton s vlivy britské klubové scény či soubor současné abstraktní experimentální tvorby představují producenti Mala, Kamixlo a Lee Gamble ve výběru mixů z minulého týdne.

Brixtonský producent s chilskými kořeny Kamixlo patří mezi nejpozoruhodnější talenty letošního roku. Jeho fantastické EP Demonico, vydané na společném labelu Codes vydavatelství PAN a Visionisty, navazuje ve svém přístupu na portugalskou batidu či egyptské electro chaabi, když kombinuje lokální kořeny a současné trendy v elektronické hudbě. Ještě v jurodivější a neučesanější poloze se pak Kamixlo nachází na mixu pro magazín Dazed. Reggaeton zasazený do industriálních zdí naráží na samply z tvorby Oneohtrix Point Never, ale také Safri Duo či Britney Spears, nechybí ani nový (skvělý) remix Justina Biebera od Dark0.

Od průlomového roku 2012, kdy Lee Gamble vydal svá ceněná alba Diversions 1994–1996 a Dutch Tvashar Plumes, je rukopis producenta původem z Birminghamu poměrně jasný. Přes junglové DJ sety a vlivy noisu se Gamble v posledních letech dostal až k abstraktním kolážím otírajícím se o reminiscence na éru zlámaných beatů. Díky různorodým vlivům ze začátku kariéry je ale jeho produkce mnohem tvárnější a imaginativnější, než by se mohlo na první pohled zdát, což ukazují i žánrově zcela nepředvídatelné live sety či podcasty. Jeho listopadový pořad pro rádio NTS zní téměř jako nový Gamblův release, v každém případě je ale skvělým souhrnem současné experimentální, ambientní a okrajové klubové hudby.

Exkurze do současných poloh dubstepu s legendárním producentem Malou ukazuje žánr, který má stále hodně co říct. Příběh dubstepu je přitom s několika obměnami podobný jako to, co se nyní děje s grimem. Podobně jako ten měl svého Dizzeeho Rascala, i prominentní dubstepoví producenti Skream či Benga zažili masivní komerční úspěch, uměleckou stagnaci a vyprázdněnost obou žánrů přitom dnes vystřídala infuze nových idejí a nových tváří.

I z první vlny dubstepu zůstávají osobnosti, které vše sledovaly z úkrytu, jako třeba právě Mala (možná i trochu doslovně) s albem Mala in Cuba. Polovina Digital Mystikz, kteří se podle magazínu FACT postarali o nejlepší dubstepový singl v historii žánru, se vrací a jeho mix v Boiler Room je svěžím průsečíkem mezi dnešní produkcí a staršími hity. Ani jedno přitom nezní nepatřičně či překonaně a bez znalosti tracků často těžko určit, ze kterého roku pochází.

autor: Martin Vait
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.