Mohlo (a nemělo by) vám uniknout: Beyoncé za pultem

8. květen 2016

Výběr z programu Radia Wave za uplynulý týden vám tentokrát přináší tipy ze žhavé hudební současnosti i prachem nostalgie už trochu zapadané minulosti. Zjistíme, na co se chystá Kamila Zlatušková, jestli už si máme dělat v poličce místo na brýle pro virtuální realitu a jak se žije českým prodavačkám.

Po svém radikálním vystoupení při finále letošního Super Bowlu americká zpěvačka Beyoncé přichází se stejně názorově důrazným a zároveň hitovým albem Lemonade, naší aktuální Deskou týdne. Oba recenzenti nešetřili chválou a diskutovanému albu, které svým způsobem znamená konec jedné éry, kdy se z popu v nultých letech stala bezstarostná jízda a u volantu seděli především muži, dali shodné hodnocení 90 %.

„V květnu pojede pilotní díl seriálu, který jsme dělali s Robertem Sedláčkem. Jinak v létě se chystám dotáčet část Ptáčat. Teď řeším koprodukci s Islandem a tematiku adopce českých romských dětí na Islandu. Jde o mimořádné téma, které je ale taky mimořádně citlivé. Na podzim rozjedu i svoji produkci,“ vysvětlila v rozhovoru producentka a budoucí proděkanka pražské FAMU Kamila Zlatušková, čemu se hodlá v nejbližší době pracovně věnovat. Poslechněte si taky, jak zpětně vnímá nedávné ukončení spolupráce ze strany České televize, co říká na situaci pracujících matek u nás nebo co doporučuje studentům FAMU.

Na školní půdě se pak ještě chvíli zdržte u rozhovoru se Zdeňkem Bergmanem, ředitelem teplického gymnázia, který nedávno odmítl podlehnout nátlaku části veřejnosti, aby vyloučil muslimskou studentku. Co jemu i škole tento postoj přinesl a co podle něj kauza vypovídá o české společnosti? Zjistíte tady.

03621433_0.jpeg

Radio Wave se tento týden taky opět spojilo se svým slovenským protějškem Rádiem_FM a mluvilo se hlavně o proměnách hudební scény od 90. let do současnosti. Podívejte se třeba na to, jak se před čtvrtstoletím o muzice psalo v oficiálních médiích a v podzemních kanálech, připomeňte si legendární televizní pořad Paskvil nebo jedny z největších (ztracených) talentů tuzemského indie rocku L’Point, zavítejte znova do kultovního kyberpunkového klubu Terminal a prozkoumejte, kdo ze současných českých a slovenských talentů má nejvíc našlápnuto k úspěchu za hranicemi.

Nepřehlédněte ani první z naší nové série rozhovorů s Terezou Krobovou a Jaroslavem Švelchem – mladými akademiky, kteří se zabývají počítačovými hrami. Každý měsíc s nimi budeme mluvit o fenoménech, které herní svět výrazně přesahují. Takovým je i virtuální realita, s níž se kromě herního průmyslu experimentuje třeba v erotickém průmyslu nebo na poli terapie, využívá ji ale třeba taky americká armáda při tréninku vojáků nebo architekti při konstrukci budov.

Naopak zcela nevirtuální a dost drsnou realitu života českých prodavaček představuje aktuální výzkum Multikulturního centra Praha a Fakulty humanitních studií UK nazvaný Ženy za pultem. „Jsou ohroženy tím, co nazýváme podzaměstnanost. Rády by pracovaly víc, ale zaměstnavatel jim to neumožní. Jsou pak ochotnější brát přesčasy, nebo si častěji hledají druhé práce. Z práce se vrací až v noci, o půlnoci vaří jídlo na druhý den, brzy ráno zase musí na další směnu. Ženy, které mají děti, často vůbec nemají čas s nimi mít nějaký vztah,“ říkají v rozhovoru sociologové Tomáš Bek a Ľuba Kobová, kteří se na výzkumu podíleli.

autor: Robert Candra
Spustit audio