Monikino Kino je splněný sen

7. červen 2013

V česko-slovenském hudebním projektu Monikino Kino se sešli zpěvačka Monika Midriáková a hudebník Petr Marek. Monika studuje střih na pražské FAMU a mít vlastní hudební skupinu byl prý vždycky její tajný sen.

„Osm let jsem hrála na klavír a vždycky jsem si přála mít nějakou kapelu nebo v nějaké fungovat. Když jsem začala studovat střih, tak jsem musela trávit hodně času prací na počítači. A abych si od stříhání odpočinula, tak jsem začala experimentovat s jedním programem na skládání hudby. Moc mi to ale nešlo, tak jsem se obrátila na Petra, aby mi vysvětlil aspoň nějaké základy,“ popisuje Monika začátky projektu Monikino Kino.

Ze společných sezení nad počítačem začaly samovolně vznikat první skladby, které vynikají hodně osobními a niternými texty. „Já Petrovi sepíšu nějaké nápady, věty, které se mi hodní hlavou a on je pak většinou nějak učeše,“ vysvětluje Monik, jak texty, na kterých se podílí s Petrem oba, vznikají.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.