My děti ze stanice Sportrecords. Sportovní lídři vídeňského rapu míří ze SoundCloudu do nebes

Fergie53, Jonny5, Pislik88 a další. To jsou protagonisté našeho vídeňsko-berlínského speciálu, věnovaného mladé vlně německého rapu, která válcuje střední Evropu. Oblíbené desky, důležitá jména a informační flákanec!

Kdo někdy slyšel DJ set od Casablanky, určitě mu neunikl jedinečný zvuk vídeňského rapového uskupení jménem Sportrecords. Parta, která se postupně dostala z vod SoundCloudu na světlo světa streamovacích platforem, spolupracuje s lidmi z berlínského Live From Earth, jako jsou Yung Hurn nebo K. Ronaldo, ale také s Caramelem z jeho nového labelu Sumpfjungs. Kromě výše zmíněných se po jejich boku objevují jména jako záhadný Pislik88, Lelé, Sweetboyblondie a další.

Když se přesuneme z Vídně do Berlína, musíme nutně zmínit dvojici Pashanim a Symba, solitéra LockeNumma19 a pouličního floristu se skvělým jménem OG Pezo. Čísla v přezdívkách, fotbalové odkazy, klidné beaty a příjemný vibe  ̶  to jsou jedny z mnoha společných znaků hudebníků z dnešního playlistu, kteří definují další z mnoha svěžích vln současného rapu.

Závěrem je třeba vypíchnout několik zajímavých producentských jmen, kterých je na německé scéně opravdu požehnaně. Hudbu od jednoho z nich, přesněji od producenta Andrewextenda, můžeme dokonce slyšet na tuzemské debutové desce od Ariana730  ̶  a to na tracku ZEZE, kde hostuje Doktor z 58G.

Co prodává OG Pezo? Proč je ve Sportrecords tolik čísel? A co říká Casablanka na nové Fergy EP2? Nejen to se dozvíte v novém speciálu Scény s Opakem Dissu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.