Na Galapágách, na Zélandu a v pralese na vozíčku

29. srpen 2008

Hostem Casablanky v neděli 24. 8. byl přerovský cestovatel Jiří Mára, který mluvil především o své nedávné jihoamerické cestě - její hlavní zvláštností bylo to, že již poněkolikáté cestoval spolu se svým hendikepovaným synem, taktéž Jirkou.

"Chtěli jsme se přesvědčit, jestli se dá cestovat i bez znalosti místního jazyka. Naší volbou se stal španělsky mluvící Ekvádor a jeho úžasné souostroví Galapágy, byli jsme i týden v pralese. Výprava se uskutečnila v lednu a únoru letošního roku a celkem trvala pět týdnů," vypráví Jiří Mára. Syn Jirka se také už dříve stal prvním českým vozíčkářem, který procestoval Nový Zéland. "Naším příkladem chceme dokázat, že zdravotním hendikepem život nekončí a také motivovat ostatní vozíčkáře v boji za naplnění vlastních snů," říká Jiří Mára.

O tom, co se někteří z průvodců nedozvíte, o překonávání ztížených podmínek (třeba v amazonské džungli) a poznávání nejen měst a přírody, ale i o tom, jak chutná morče jsme s Jiřím Márou mluvili za doprovodu latinskoamerické muziky... od salsy z Rough Guide výběru až po world music United Flavour...

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.