Na počátku bezcílné cesty

28. listopad 2009

Kdesi v bohem zapomenutém koutě Francie měla být postavena dálnice, ale objev vzácného chrobáka zmrazil celý projekt. Mnoho místních obyvatel přišlo o práci i o naději. Jednoho dne zastaví u opuštěného staveniště Paul, podomní podvodníček, který se neustále vydává za někoho jiného.

Věčná maškaráda poznamenala duši muže, který je na útěku před minulostí i přítomností. Jeho život se sestává pouze z řetězu dalších bezvýznamných švindlů. Nemá směr a už vůbec ne cíl. Zdá se, že osiřelé torzo silnice poslouží jen jako záminka k další levotě... přesto Paul pod falešnou identitou Philippa Millera celou stavbu oživí a dokončí.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RECENZI!

Tato historka by nejspíš mnohé vedla k pohrdlivým zmínkám o bujné tvůrčí fantazii, kdyby se skutečně neodehrála. Její nepochybně přibarvenou verzi nabízí film Xaviera Gianolliho Na počátku, trochu jako komedii o jednom kolosálním podvodu, trochu jako psychologické drama o člověku, který našel smysl na cestě, jež nikam nevede. Film zpočátku vzbuzuje zvědavost, jak se s dalšími nástrahami fingované stavby vypořádá hlavní postava. V průběhu děje však stále víc záleží na tom, co podvodné skutky dělají s jejím psychickým rozpoložením. Z jednorázového podrazu se vyklube manická honba za ušlým životem, který postrádal smysl, cíl i dílo, ke kterému by se Paul alias Philippe Miller mohl upnout.

01044501.jpeg

Gianolli výtečně spolupracuje s představitelem hlavní role Françoisem Cluzetem, který si získává sympatie svým postupným otevíráním, proměnou z bezvýznamného zlodějíčka v odhodlaného bojovníka, který dokáže zbláznit celý kraj. S trochou nadsázky je film Na počátku principielně podobný hollywoodským zkazkám o zhrzených hrdinech, kteří najdou smysl života v nejméně pravděpodobné chvíli - včetně patetického finále. Gianolli si však nad svým dílem lišácky udržuje jemný nadhled a Cluzet uvěřitelně ztělesňuje velmi komplexní postavu, která se během filmu od základu přeskupí.

01044502.jpeg

Film Na počátku má tu vzácnou vlastnost, že si s neokázalým šarmem dokáže získat diváka - nejprve vzbuzováním zvědavosti, posléze sympatií s nešťastníkem, který se stal inscenátorem lapeným ve vlastní frašce. Obří exteriéry stavby hostí uvěřitelná mikrodramata, plastické postavy i dojetí možná trochu chtěné, přesto v zásadě sympaticky bezprostřední. Neboť Gianolliho film za nic neagituje... jen vzývá nepravděpodobné kouzlo lidské sounáležitosti a vůle měnit sebe i své okolí.

Hodnocení: 85%

A l'origine (Xavier Giannoli, Francie 2008)

autor: Vít Schmarc
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.