Napáleni Condo F*cks? Yo La Tengo nezklamou

7. duben 2009

Legendární trio Condo F*cks vydalo po delší odmlce 24. března album s neméně zvučným názvem F*ckbook. Aspoň tak to stojí na stránkách renomovaného labelu Matador, který jejich pátý počin vydal a jehož roster znáte z vysílání RW prakticky celý - od Cat Power po Sonic Youth. - Ale počkat... Až na poslední větu je to možná vlastně všechno trochu jinak. Záhadu rychle poodhalíme v recenzi alba F*ckbook.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RECENZI!

Už ne jenom F*cked Up, Holy F*ck nebo F*ck Buttons. Vulgární slovíčka v názvech kapel prostě frčí. Takže teď i Condo F*cks. A kdože to vlastně je? Kdo se skrývá za jmény Kid Condo, Georgia Condo a James McNew? Nedá moc práce zjistit, že staří známí - Ira Kaplan, Georgia Hubley a, ehm, James McNew, zkrátka veteráni alternativní scény Yo La Tengo. Condo F*cks jsou jednou ze smyšlených kapel, které Yo La Tengo inzerovali na obalu alba I Can Hear The Heart Beating As One z roku 1997. A F*ckbook není narážka na zprofanovanou sociální síť, ale variace názvu jiné desky Yo La Tengo - Fakebook. Dobře uleželý a slušně zúročený vtípek, obzvlášť fiktivní diskografie Condo F*cks na webu Matador Records a smyšlené "kredity" k albu jsou působivé.

00895017.jpeg

Když už víme, kdo je kdo, pojďme si na F*ckbook trochu posvítit. Yo La Tengo milují coververze. Už na původním Fakebooku z roku ´90 jich byla spousta. Aktuální F*ckbook je čistě sbírkou předělávek - hlavně kapel ze 60. a 70. let. Mezi jedenácti svižnými kousky najdete pecky od Small Faces, Richarda Hella, Beach Boys, Troggs nebo Slade. O něco málo víc než půlhodinová stopáž je naprosto ideální. Condo F*cks nahrávku pořídili v reálném čase naživo na první dobrou; produkce je prakticky nulová. To archivním perlám propůjčuje syrovou autenticitu i překvapivou svěžest, a leckdy asi pomůže vykřesat jiskru i z písní, které jí původně možná ani příliš neoplývaly.

00895024.jpeg

Tenhle tah přestrojeným Yo La Tengo parádně vyšel. Vystřihnout si pro zábavu dřevní album oblíbených písniček, aniž by tím otrávili fanoušky, a ještě si u toho užít něco legrace, to chce kromě talentu taky soudnost a cit. Když už, tak to udělat právě takhle - krátce, rychle a nahlas; ber, nebo nech být. F*ckbook určitě není a nebude zásadní položkou v rozsáhlé diskografii kapely, ale na druhou stranu tuhle upřímnou a lehkonohou placku skoro nemůžete nemít rádi.

autor: Robert Candra
Spustit audio