Návrat Godspeed You! Black Emperor

14. leden 2011

Jeden z horkých kandidátů na koncertní událost roku 2011 se odehraje hned na jeho začátku. 23. ledna v pražské Akropoli vystoupí legendární kanadské těleso Godspeed You! Black Emperor, jedni ze zakladatelů post-rockového žánru - přestože samotnou jeho existenci (jako obvykle) důrazně popírají.

Projekt Godspeed You! Black Emperor vznikl v roce 1994 v kanadském Montrealu a jméno nese podle starého japonského dokumentu o motorkářském gangu Black Emperor. V počátcích vystupovali v trojčlenném obsazení, v němž si sami vydali i první, na čtyři stopy nahranou kazetu All Lights Fucked on the Hairy Amp Drooling. Jedinou dostupnou kopii z původních 33 vlastní vydavatelství Constellation, s jehož počátky jsou Godspeed You! Black Emperor spjati.

Záhy se ale počet členů začal radikálně zvyšovat, až se víceméně ustálil na dnešních devíti. Před natáčením regulérního debutu F? A? ? (česky Fis Ais Nekonečno) v roce 1997 ho museli dokonce zkrouhnout z patnácti na deset. K několikrát zmnoženému rockovému line-upu přibyly i smyčce, samply a field recordings. Původně album vyšlo v limitované vinylové edici u Constellation, o rok později pak v CD verzi u labelu Kranky. Tři rozmáchlé náladové kompozice rozdělené do několika podčástí výrazně bodovaly u hudebních kritiků.

V roce 1999 následovalo EP Slow Riot for New Zero Kanada, které kromě hebrejského nápisu a návodu na výrobu Molotovova koktejlu v italštině neneslo ani název kapely, natož skladeb. Když jsem u zápalných lahví, Godspeed You! Black Emperor jsou známí mimo jiné i svými politickými postoji, byli nařčeni z anarchismu a jednou na ně u benzínky na turné zavolali i FBI v domění, že jde o bandu teroristů. Ale to jsme odbočili. Rok 2000 přinesl dvojalbum Lift Your Skinny Fists Like Antennas to Heaven. Hodina a půl čistě instrumentální hudby natolik okouzlila recenzenty, že se tahle deska dostala do několika seznamů nejlepších počinů dekády.

02200797.jpeg

Třetí studiovka Yanqui U.X.O. z roku 2002, produkovaná Stevem Albinim, pak vzbudila rozpornější reakce. Vzhledem k tomu, že řada členů Godspeed You! Black Emperor se postupně věnovala víc a víc bokovkám a sólovým projektům (namátkou Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra, Set Fire to Flames, Fly Pan Am nebo HRSTA), v témže roce byla kapela odeslána do stavu hibernace. Z ní se probrala po dlouhých letech až letos, kdy byla oslovena festivalem All Tomorrows Parties. Ve vyhlášených koncertech, které jsou spíše multimediálními show s propracovanými projekcemi, hodlají Godspeed You! Black Emperor pokračovat i příští rok.

autor: Robert Candra
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.