O pořadu Modeláři

Modeláři jsou informovaná i fanouškovsky zanícená sonda do žánrů hardcoru, metalu, punku i temných odvětví ambientu. Modeláři skládají obrázek zdánlivě temné hudby, formují výpravy do nečekaných zákoutí, poukazují na podnětnou propustnost žánrových hranic. Ambici modelovat váš vkus ale nemají. Svoboda je základ.

Začalo to Scénou s Banánem a Echem Viktora Paláka, pokračuje Modeláři. V Modelářích se potkává zenový klid moderátorů s nezdolnou energií hudby, kterou pouští a o které mluví. Cílem je rozvířit moshpity a narušit stereotypy, nezřídka za účasti hostů domácích i zahraničních. Čas od času se modeláři navzájem překvapují hudbou, kterou ten druhý nemusí znát, jindy si zase notují nad legendami žánru. Základní esencí ale zůstává radost z hudby a jejího sdílení.

O autorech:

Viktor Palák
Na gymplu v Ostravě si překládal texty Marilyna Mansona, na fildě v Brně začal šířit metalové evangelium, v časopise Spark házel čtenářům perly alternativních směrů v metalu a dneska nejčastěji poslouchá japonský ambient. Píše o filmech i hudbě (A2, Full Moon) a s kolektivem Jednota pořádá koncerty. Fandí přemýšlivosti a Baníku Ostrava. „Štěstí jsme my!“

Milan „Banán“ Trachta
Ve čtvrté třídě začal chodit do modelářského kroužku a v patnácti letech propadl kouzlu hc/punku, když k němu na koupačce u řeky pod vesnicí doputoval walkman s kazetou Kritické situace. Od té chvíle se snažil nechybět na žádném koncertě a k Vánocům si přál gramofon. První desky postavil na poličku mezi modýlky letadel, záhy začal sám hrát v kapelách, pořádat koncerty a o hudbě i trochu psát a hodně mluvit. Rád se potuluje v přírodě, pátraje po zaniklých památkách z druhé světové války. U toho poslouchá ticho nebo Oldřicha Janotu. 

Historie pořadu: Modeláře vysíláme od května 2020.

Pořad připravují

Další pořady

  • Pot

    Pot je podcast o lásce, sexu a intimitě, o motýlech v břiše, požáru v srdci a všem, co z nás teče.

  • Neklid

    Neklid je podcastový seriál o vztahu, který zašel příliš daleko. O podivných zvucích, které nejdou dostat z hlavy. A o noci, co všechno změní. 

  • Grundfunk

    Unikátní mix funku, soulu, jazzu a dalších směrů elektronické a progresivní hudby, ve které nechybí nezbytný groove, to je Grundfunk na Radiu Wave!

  • Stopy

    Hudební projekt Radia Wave, který spojuje nerdskou fascinaci rozhlasovým archivem s láskou k elektronické hudbě. Sto let rozhlasu vysamplovaných v jedinečných skladbách.