Normální festival 2010

18. listopad 2010

Mezi 17. a 20. listopadem proběhne ve vybraných pražských kinech Normální festival. Přehlídka pořádaná občanským sdružením Inventura představuje jednak hrané, dokumentární a animované filmy profesionálních tvůrců, jednak amatérské snímky vytvořené v produkci a dílnách Inventury, tedy přímo lidmi s mentálním hendikepem nebo ve spolupráci s nimi.

Občanské sdružení Inventura, fungující od roku 2005, usiluje o lepší integraci lidí s mentálním nebo kombinovaným hendikepem do společnosti prostřednictvím podpory jejich umělecké a publicistické tvorby. Inventura pořádá tvůrčí dílny (filmové, rozhlasové atd.) v Praze i dalších regionech. Jejich nejzajímavější výsledky pak mimo jiné představuje veřejnosti na své hlavní kulturní akci, kterou je právě Normální festival.
Poslechněte si rozhovor s šéfkou festivalového týmu Lenkou Vochocovou ze sdružení Inventura

Letošní ročník posiluje oproti minulým filmovou sekci, k projekcím v tradičním kině Aero přibyl nově i Světozor. Vrcholem by podle pořadatelů měla být pražská premiéra dokumentu Pozemšťané, koho budete volit?, který v rámci inventurních dílen vznikl během předvolební kampaně. V nabídce jsou ale i zahraniční snímky.

POSLECHNĚTE SI TAKÉ: Rozhovor s Alešem "Raptorem" Koudelou a Lenkou Vochocovou z Odpolední session



Doprovodný program představí například tvorbu polské výtvarnice Justyny Matysiak a poprvé v Čechách práce Rakušana Josefa Hofera, uznávaného tvůrce v oblasti art brut. Zahraniční hosté festivalu v rámci workshopů seznámí návštěvníky s principy své práce s hendikepovanými lidmi.

Podrobnosti o Normálním festivalu, který proběhne v Praze mezi 17. a 20. listopadem, najdete na stránkách normalfest.cz a inventura.org.

autor: Robert Candra
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.