Nosaj Thing: valivé beaty a psychadelický opar

24. srpen 2009

Patří mezi vaše hudební oblíbence Flying Lotus, Burial nebo Prefuse 73? Marně se pídíte po deskách, které by vás nadchly po prvním poslechu a jen tak rychle nepustily? Tak zbystřete vaši pozornost právě teď. Debutové album Drift od producenta, který si říká Nosaj Thing, je podle našeho kolegy Jardy Petříka geniálním skloubením glitch hopu a dubstepu.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELÝ PŘÍSPĚVEK!

Víte jak to chodí, když se některý z nových hudebních směrů najednou dostane velmi rychle do módy. Vyrojí se samozřejmě spousta producentů, kteří těží z onoho momentálního boomu kolem zmíněného stylu. A člověk najednou zjišťuje, že najít opravdu zajímavé a kvalitní album mezi všemi těmi průměrnými a podprůměrnými nahrávkami, po kterých za pár týdnů (v lepším případě měsíců) už neštěkne pes, je takřka nadlidský úkol. Ale občas se přeci jen zadaří. Jako třeba s dlouhohrajícím debutem Drift v Los Angeles usazeného producenta Jasona Chunga, který si říká Nosaj Thing. Troufnu si tvrdit, že tahle deska ono období aktuálního glitch hopového a dubstepového šílenství rozhodně přežije.

00981568.jpeg

Už tři roky staré, vlastním nákladem vydané EP Views/Octopus dávalo tušit, že letos dvacetičtyřletý Jason rozhodně nebude patřit do toho průměru, který se pouze veze na vlně obliby dubstepu a glitch hopu. Ostatně on sám má možná o trochu blíž k produkci, jakou tvoří třeba Prefuse 73, než k interpretům jako jsou Flying Lotus či Burial. I když kdyby člověk chtěl desku Drift připodobnit k něčí tvorbě, padala by asi nejčastěji všechna tři právě uvedená jména. A možná ještě Aphex Twin a Boards of Canada.

Drift není stylově zrovna snadno zařaditelné album. Najdete na něm kombinaci instrumentálního hip hopu, dubstepu, temnějšího a houpavějšího IDM, glitche, ale i ambientu. Syntezátorové melodie, syté basy a hutné, valivé beaty, bezeslovné vokály, různé lupance a šumění - to všechno míchá Nosaj Thing dohromady s citem a precizností. Převážně ponurou atmosféru desky rozsvítí zhruba uprostřed čtyřicetiminutové stopáže umístěná dvojice tracků Light s pořadovými čísly jedna a dva. Jinak je deska prakticky po celou dobu zahalena v psychadelickém oparu, který by u labilnějších jedinců mohl vyvolat docela solidní stavy úzkosti.

00981589.jpeg

Jasonu Chungovi se sice od médií nedostává zdaleka takové pozornosti, jakou se může pyšnit třeba Hudson Mohawke, ale vy byste stejnou chybu udělat neměli. Album Drift je jedním z horkých kandidátů na dlouhohrající debut roku.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.