Nostalgická jízda jménem phonk pokračuje. Mladé pušky, pomalé beats & vysamplovaný Akon

1. říjen 2021

Po epizodě o vzniku phonk music přichází na řadu díl o její současné podobě. Kdo v ní figuruje a jak zní? To jsme probrali s naším hostem Adamem, který je chodící encyklopedie phonku.

Jedním z nejvýraznějších uskupení současné phonk music je rozhodně Purple Posse, které obohatilo samotný subžánr o revoluční zvuk a zároveň propojilo dosud lehce nekonzistentní scénu. Jeho členové – často producers – působí na mnoha kontinentech a svými našlapanými Issues tapes pomohli definovat aktuální podobu phonkových kompilací. Těch je k dnešnímu dni devět a najdeme na nich jména jako Soudiere, Backwhen, Mythie, Backwood boy a mnoho dalších.

S podobnou kadencí pálí ven našlehané kompilace také kolektiv Always Proper, jenž působí v Texasu. Ten se po určité době rozrostl i do mnoha dalších odvětví – graffiti počínaje a kamennou prodejnou konče, kde si můžete pořídit desky a kompilace od členů, jako jsou Roland Jones či Pharmacist. Tahle alba najdete na rozdíl od starších projektů phonk music i na streamovacích platformách, kam své fanoušky nejaktivněji dokázalo nahnat třetí důležité uskupení, které se nachází o něco více na jihu.

Původem brazilská parta Holy Mob se podobně jako její kolegové nějaký čas drápala z hlubin SoundCloudu na světlo digitálních platforem. Nakonec se jim to podařilo a dnes mají kromě významných spoluprací (skladby s Mythiem či DJ Smokey) mj. pěkných 100k posluchačů měsíčně na Spotify. Na SoundCloudu už si tak pustíte jen jejich ukázky z nové desky. Kam se ale posune samotný subžánr dál za další roky? To je stále ve vzduchu – ve světě digitálních softwarů.

Jak spolupracují členové uskupení Purple Posse? A jak skvělé skladby mohou vzniknout, když se samplují ty správné flákoty? To vše v novém díle Scény s Opakem Dissu.

Spustit audio