NOVINKY: Beck, Shortparis, Ima Teva, Shygirl a další extrovertní stydlíni

2. prosinec 2019

Nová várka hitů v playlistu Radia Wave aktuálně sází nejen na zajetá jména světové i tuzemské písničkářské scény, ale jak již je dobrým zvykem, i na ta daleko nenápadnější ze všech možných žánrových zákoutí, která i bez znělých jmen nabízí o to znělejší bangery. 

Beck – Die Waiting feat. Sky Ferreira

Credits: Beck Hansen
Label: Capitol
Album: Hyperspace

Zarputilý eklektik Beck se na svém čtrnáctém studiovém albu Hyperspace spojil možná trochu nečekaně s producentem Pharrellem Williamsem. Přesto chvílemi až trochu nuceně současný zvuk desky nedokáže zastínit Beckův nezaměnitelný písničkářský rukopis a cit pro vkusný, ale pod kůži se vždy zadírající popový minimalismus. Hostující Sky Ferreira budiž tak třešničkou na dortu, a to hlavně pro ty, kteří ji jsou na Die Waiting vůbec schopni zaregistrovat.

Houpací koně – Cassidy

Credits: Houpací koně, Jan Brambůrek
Label: Yannick South
Album: Desolation Peak

Ústečtí veteráni české indierockové scény Houpací koně připomínají svou loňskou desku Desolation Peak novým videosinglem Cassidy. Jejich poklona „bláznovi, co hoří jako ta báječná rachejtle, co se rozprskne a vystřelí tisíce pavoučích noh proti hvězdám“ z konceptuálního alba vzdávajícího hold Jacku Kerouacovi těží hlavně z neskutečně přirozené produkce Jana Brambůrka z ústeckého Tajného studia, nenápadného pískaného hooku a sóla, které dá vzdáleně vzpomenout na Sonic Youth. Stojí tedy bez diskuze za připomenutí.

Field Music – Money Is A Memory

Credits: David Brewis
Label: Memphis Industries
Album: Making A New World

Mají za sebou nominaci na Mercury Prize, zní, jako kdyby Talking Heads nevznikli v New Yorku, ale v severoanglickém Sunderlandu, a momentálně chystají konceptuální desku o dopadech první světové války. Ukázky zní zatím skvěle – Field Music už za ty roky na scéně vypilovali svůj zvuk do dokonalosti, a pokud vás láká kombinace tanečnějších kytar, experimentu a folkloru, tahle kapela je přesně pro vás. Do naší rotace putuje singl Money Is A Memory, celé album Making A New World vyjde v únoru příštího roku. 

Girl Ray – Friend Like That

Credits: Poppy Hankin, Iris McConnell, Sophie Moss
Label: Moshi Moshi Records
Album: Girl

Severolondýnská retro kapela Girl Ray si před dvěma lety díky svým singlům vysloužila pozornost deníku The Guardian, loni po vydání debutové desky už se z nich rovnou stala jedna z nejoblíbenějších kapel milovníků uvolněného šedesátkového nebo sedmdesátkového soundu. V silných melodiích s nostalgickým ocasem pokračuje skupina i na své aktuální druhé desce, lapidárně nazvané Girl. Do naší rotace putuje song Friend Like That. 

 

Shortparis – Strashno

Credits: Nikolai Komyagin
Label: Universal Music
Album: Так закалялась сталь (Thus the Steel Was Tempered)

Ruští Shortparis letos vystoupili v pražském Café V lese i na trenčínském festivalu Pohoda a dokázali tak i místním fanouškům, že už nějakou dobu patří k těm nejpozoruhodnějším hudebním projektům z Ruska. Kapela, která k postpunkovému zvuku přidává nezbytný východní patos a rozmáchlost, vznikla už v roce 2012 v Petrohradě, pořádnou pozornost západního světa ale přitáhla až letos, kdy ji třeba pravidelně vychvaluje britský magazín The Quietus. Aktuálně má kapela na kontě album Thus The Steel Was Tempered a my si z něj vybíráme singl Strashno.

Taylor Janzen – What I Do

Credits: Taylor Janzen, Luke Niccoli, Elsa Curran
Label: Glassnote Music

Dvacetiletá písničkářka z Winnipegu Taylor Janzen na sebe vloni upozornila baladou Stations a následným EPčkem Interpersonal, které novináři srovnávali s tvorbou Julien Baker. Janzen následně podepsala smlouvu s indie labelem Glassnote a maličko proměnila svůj zvuk. Nový singl What I Do natáčela třeba s Lukem Niccolim, který hrál na poslední desce Yvese Tumora, a píseň tak má skoro novovlnný sound. Aktuálně Janzen natáčí s producentem Joem Chiccarellim (The White Stripes, Alanis Morissette, The Strokes) své debutové album. 

Shygirl – BB

Credits: Blane Muise, Sega Bodega
Label: Nuxxe

Londýnská zpěvačka a DJka Shygirl (vl. jménem Blane Muise) patří mezi největší objevy letošního roku a v neděli 1. prosince si zahrála v pražském Paláci Akropolis. Zatím vydala několik singlů, které míchají elektronickou hudbu a moderní R&B. Největší úspěch zatím slavila se singlem Uckers, novinka BB se nese v podobném duchu excentrické produkce, která je ale zároveň v něčem velmi intimní. Na písni s ní znovu spolupracoval skotský producent Sega Bodega, oba patří pod londýnskou indie značku Nuxxe, která se letos na scéně také etablovala velmi úspěšně.

Ima Teva – Animal Spirit

Credits: Iva Procházková, Petra Juráčková
Label: Divnosti                                                                                                      Album: Chant

Duo Ima Teva (Petra Juráčková a Iva Procházková) míchá minimalistickou elektroniku s niternými zpěvy a temnými ambientními plochami. Jejich debutové album se jmenuje Chant a písně spojuje důraz na ženské elementy a jejich sepjetí s přírodou. Produkoval a mixoval ho Tomáš Tkáč (Pris, Něco něco), na jehož labelu Divnosti vychází. K písni Animal Spirit vyšel také videoklip. 

The Galleria – Stop & Go

Credits: Jessy Lanza, Morgan Geist
Label: Environ
Album: Stop & Go EP

Dalšímu dlouze mlčícímu projektu se letos dostalo obnovy. Kanadská zpěvačka a producentka Jessy Lanza se opět setkala s Morganem Geistem a po čtyřech letech vydali EP pod monikerem The Galleria. Příjemné postmoderní beaty doplňuje Lanzin hravý soprán. A celé to vydali na Geistově letitém labelu Environ.

Eddy Current Suppression Ring – Our Quiet Whisper

Credits: Mikey Young, Danny Young, Rob Solid, Brendan Huntley
Label: Castle-Face Records
Album: All In Good Time

Australská kapela Eddy Current Suppression Ring, která vznikla téměř před deseti lety během jamování v lisovně vinylů, delší dobu spala, ale nyní to vypadá, že se konečně něco děje. Jedna z hlavních postav – jádro australské scény Mikey Young měl asi poslední dobou plné ruce práce se svými sólovými projekty či nahráváním jiných kapel. Letos ale s ECSR přichází první vlaštovka a pokračování jejich existenciálně garážové pohody už je na spadnutí!

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio