NOVINKY: Daniel O’Sullivan, Flume, Něco něco a renesance 90’s indie

15. duben 2019

Novinkám v playlistu Radia Wave tentokrát vévodí frontwomen kapel a projektů zvuků tak nostalgických, že vám z toho na džínech pravděpodobně vyraší plíseň a z kalendáře zmizí všechny otravné povinnosti.

Thanks For Coming – Friends Forever

Credits: Rachel Brown
Label: self-released
Album: No Problem

Při první návštěvě bandcampu Thanks For Coming, brooklynské kapely v čele s písničkářkou Rachel Brown, se jeden nestačí divit. 68 releasů? „Tohle jsem napsala místo dělání úkolů,“ je jediná informace u prvního alba z roku 2012, které zní, jako by bylo nahrané na telefon, který upadl do toalety. Kvalita zvuku stranou, už zde je slyšet songwriterské střevo, které dá vzpomenout na kouzelné začátky Diet Cig a (jak se dnes sluší a patří) těžkotonážní nostalgii po 90. letech. Zhrzenost a pasivní agresivita zůstává i o 67 alb později na čerstvém singlu z nadcházejícího alba No Problem. Tipujeme, že bude celé pojednávat o tom, že psát bedroom popové hity jak na běžícím pásu je prostě brnkačka.

Něco něco – Rovina

Credits: Alžběta Trusinová, Tomáš Tkáč
Label: Divnosti
Album: Rovina single

Hlas Alžběty Trusinové zní z vysílání Radia Wave vždycky, když hrajeme kapelu Neřvi mi do ucha, Tomáš Tkáč je zase známý z působení ve skupině Pris. Teď se oba dali dohromady a založili nový projekt. Půvabně pojmenované uskupení Něco něco vydává na labelu Divnosti a momentálně vypouští do světa první singl Rovina. „Nikdy mě neopustila touha dělat pop tak, jak ho mám rád. To znamená melodie slepený z rozstříhaných kazetových pásek, akordy nasamplovaný ze zpětný vazby, všude zaprášený varhánky a praskající bicí posbíraný z ripnutých YouTube klipů. A co si neuděláš sám, tak nemáš, žejo,“ napsal k uvedení skladbu na Facebooku Tomáš Tkáč a lépe asi skladba popsat nejde.

Daniel O’Sullivan – Penny Rag

Credits: Daniel O’Sullivan
Label: O-Genesis
Album: Folly

Anglický zpěvák a skladatel Daniel O’Sullivan se proslavil především jako člen oceňované psychedelické kapely Grumbling Fur, v posledních letech ale poutá pozornost i svými sólovkami. Často při tom padá jméno Briana Ena – nejde ovšem o jeho ambientní desky, Daniel O’Sullivan vychází spíš z kombinace glam rocku, pastorálního folku a éterických klávesových meziher. Divný anglický pop nabízí i na aktuální desce Folly, z níž si v rotaci budeme hrát skladbu Penny Rag.

Ioanna Gika – Out of Focus

Credits: Ioanna Gika
Label: Sargent House
Album: Thalassa

Řecko-americká zpěvačka Ioanna Gika působila v kytarovce IO Echo a vystupovala třeba s DIIV nebo Deafheaven, na své debutové sólové desce ale přichystala trochu jiný zvuk. Album Thalassa zpěvačka Ioanna Gika vystavěla z temného elektronického zvuku a teatrálního vokálu, který ji umisťuje někam mezi gotickou Chelsea Wolfe a synthpopovou kapelu Austra. Do naší rotace putuje singl Out of Focus, doplněný působivým surfařským klipem.

Flume – Friends (feat. Reo Cragun)

Credits: Harley Edward Streten
Label: Future Classic
Album: Hi This Is Flume (Mixtape)

Na konci března vydal australský producent Flume novou mixtape Hi This Is Flume, na které mu hostovali SOPHIE nebo JPEGMafia. Jen týden po ní překvapivě přidává i nový singl Friends. Hostuje na něm americký zpěvák a rapper Reo Cragun, talent, kterého nedávno podepsala značka Virgin. Jestli je singl předzvěstí nové desky, kterou Flume při vydání mixtape také sliboval, zatím nevíme.  

Hatchie — Stay with Me

Credits: Harriette Pilbeam
Label: Double Double Whammy / Heavenly Recordings / Ivy League
Album: Keepsake (21. 6.)

Indie-elektronická písničkářka a jeden z velkých loňských objevů Hatchie chystá na konec června debutové album Keepsake. Ráda míchá rozostřené plochy shoegaze s osmdesátkovým popem a výsledkem je originální zvuk. Je to slyšet i na novince Stay with Me, druhém singlu z chystané desky. „Miluju písničky o brečení v klubu, proto je tohle moje oblíbená z desky,“ vysvětluje Hatchie a tématu odpovídá i stylový klip.  

Big Thief – Cattails

Credits: Adrianne Lenker, Buck Meek, Max Oleartchik, James Krivchenia
Label: 4AD
Album: U.F.O.F.

Po loňském sólovém odskočení Adrianne Lenker na výborné sólovce se brooklynské indierockové kvarteto Big Thief vrací s třetím studiovým albem. U.F.O.F. vyjde 3. května na 4AD, kam odešli od svého předchozího labelu Saddle Creek. Písničku napsala Lenker přímo ve studiu ve washingtonském smrkovém lese a vybrali ji za druhý singl z chystané desky. Big Thief také vyrazí na turné, ale Praze se vyhnou, nejblíže budou v Berlíně.

Body Type – Stingray

Credits: Sophie McComish, Annabel Blackman, Georgia Wilkinson-Derums, Cecil Coleman
Label: Partisan/Inertia
Album: EP2

„Girl band z popelnice“ z hlavního města Austrálie přichází na svém druhém EP se zvukem, který jako by odkazoval ke klasikům devadesátkového indie songwritingu Pavement v době jejich nejsilnějšího alba Brighten The Corners. Body Type sice s Pavement sdílí cit pro nenucenou melodičnost a chytlavost kytar, ale odlehčenost a letargickou „pohodičku“ zde narušuje intenzivní a extrovertní rockový vokál Sophie McComish, který jejich singl Stingray pozvedá ze škatulky retro indie rocku daleko blíže rockové klasice 70. let. Body Type se na svých stránkách hlásí k žánru scuzz rock, což by se při troše fantazie asi dalo vyložit jako slop pop s otevřeným motýlkem. Ať už je to cokoliv, funguje to.

Priests – Good Time Charlie

Credits: Katie Alice Greer, Daniele Yandel, G. L. Jaguar, Janele Leppin, Taylor Mulitz
Label: Sister Polygon
Album: Seduction of Kansas

Washingtonská post-punková kapela Priests, koncentrovaná okolo zpěvačky Katie Alice Greer, vydala letos na svém labelu Sister Polygon druhou velkou desku. Nahrávka s názvem Seduction of Kansas se inspiruje knihou historika Thomase Franka What’s the Matter with Kansas? Greer se tentokrát v textech zaměřuje na projevy každodenního obyčejného zla. My do rotace nasazujeme kousavou skladbu Good Time Charlie.

Courtney Barnett – Everybody Here Hates You

Credits: Courtney Barnett
Label: Milk! Records
Album: Everybody Here Hates You 12"

Australská písničkářka Courtney Barnett se rozhodla k příležitosti letošního Record Store Day vyrukovat s 12" singlem Everybody Here Hates You. Hudebnice, která spolupracovala například s Kurtem Vilem, se prý inspirovala skladbou Jeffa Buckleyho Everybody Here Wants You, její skladba se ale točí okolo pocitů úzkosti, sociální fobie a paranoie.

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio