NOVINKY: HAIM, Flume, Richard Dawson a další vyklusávačky

12. srpen 2019

Playlist Radia Wave se tento týden rozrůstá o dalších deset roztodivných hitů ze všech koutů světa. Ať už jste tedy fanoušci neokoukaného lokálního R&B, nebo britských folkových experimentů z mechu a kapradí, přijdete si na své.

Richard Dawson – Jogging

Album: 2020                                                                                                       Credits: Richard Dawson
Label: Domino

Samorost ze severoanglického Newcastlu, zpěvák, kytarista a milovník archivů Richard Dawson je trochu nepravděpodobným hrdinou anglické undergroundové scény. Loňské debutové album kapely Hen Ogledd a především jeho poslední sólovka Peasant mu ale vynesly pozornost jak folkařů, tak milovníků experimentální hudby. Dawson je ovšem proslulý neustálou změnou zvuku, a tak na svoje další album nazvané 2020 chystá zase něco úplně jiného – pilotní singl Jogging, opatřený jímavým textem o osobních i celospolečenských problémech, zní jako něco mezi Black Sabbath a ELO. Pokud k tomu připočítáte osobitý pěvecký projev, vyjde vám jeden z nejzajímavějších letošních singlů. Album 2020 vyjde už v říjnu.

Girl Ray – Show Me More

Album: Girl                                                                                                          Credits: Girl Ray
Label: Moshi Moshi 

Před dvěma lety se londýnská kapela Girl Ray blýskla hodně hitovým albovým debutem, který dal vzpomenout na zvonivé kytary 80. let a dost čerstvý retro pop. V tomhle soundu hodlá skupina pokračovat – přestože v tiskových materiálech zmiňují inspiraci Rihannou nebo Arianou Grande, jejich nový singl Show Me More je pořád především dobře udělaný kytarový pop. 

Clairo – Sofia

Album: Immunity                                                                                                           Credits: Claire Cottrill, Rostam Batmanglij
Label: FADER

Nenápadná nahrávka, která si ale pomalu klestí cestu do srdcí milovníků jemného lo-fi písničkářství – Immunity americké písničkářky Clairo, která začala vydávat hudbu už jako teenagerka v roce 2013, je jednou z nejdiskutovanějších nahrávek letošního srpna. Producentsky se na desce podílel bývalý člen Vampire Weekend Rostam Batmanglij, jeho stopa ale není zase tak výrazná. Přeprodukovanost tu určitě nehrozí, Rostam nechal hlas zpěvačky Clairo dýchat. A udělal dobře. Do naší rotace putuje jeden z mála rychlejších tracků desky, skladba Sofia. 

Snarls – Walk In The Woods

Album: Walk In The Woods single                                                                         Credits: Chloe Deborah White
Label: Snarls Music

Začínající americká kapela z Columbusu má sice na kontě zatím jenom loňské EP, už teď se o ní ale mluví jako o čerstvém závanu na scéně dreampopových kytar. Skupina se na svém Bandcampu sama označuje za glitter emo alt rock, ve skutečnosti ale hrají docela jednoduchý a chytlavý kytarový indie pop s trochu bolestínskými teenage texty. To k tomuhle žánru ale samozřejmě patří. První singl Walk In The Woods, který je opatřený i videoklipem, propaguje debutové album Burst, které vyjde ke konci letošního roku. 

Haim – Summer Girl

Album: -
Credits: Alana Haim, Ariel Rechtshaid, Danielle Haim, Este Haim, Lou Reed, Rostam Batmanglij
Label: Polydor

Sestry Haimovy vydaly poslední studiové album předloni, teď jsou zpět s novým singlem Summer Girl. Novinku Haim produkoval Ariel Rechtshaid, přítel zpěvačky Danielle. Ta Summer Girl napsala jako vzpomínku na čas, kdy Rechtshaid bojoval s rakovinou při natáčení druhé desky Haim. Klip k písni natočil Paul Thomas Anderson a Haim se v něm prochází New Yorkem. Za saxofonovým „riffem“ je Rostam Batmanglij, který přidal i basu připomínající Walk on the Wild Side od Lou Reeda, který je zapsaný mezi autory písně.

Refs – Never Gonna Get Away

Album: EP1
Credits: Zach Lipkins, Richard Saunders
Label: Refs Music

Producent Zach Lipkins a zpěvák Rich Saunders jsou Refs, kteří na sebe už letos stihli upozornit mixtape Stories. Natáčeli ho separátně, zatímco jeden žil v Berlíně, druhý v New Yorku. (Saunders působil v doprovodné skupině Chance The Rappera a skupině Thirdstory.) Spolupráce jim zachutnala a na září chystají nové EPčko – píseň Never Gonna Get Away je prvním singlem.

Rapsody – Ibtihaj ft. D'Angelo, GZA

Album: Eve
Credits: Marlanna Evans, Edward Brigati, Felix Cavaliere, Gary Grice, Michael Archer, Patrick Douthit
Label: Jamla Records

Rapperka Rapsody se pohybuje na scéně už od roku 2008, chystané album Eve bude její třetí. Na prvním singlu Ibtihaj hostuje soulový zpěvák D'Angelo a rapper GZA z Wu-Tang Clan. Track produkoval její dlouholetý spolupracovník 9th Wonder, který použil melodii z Liquid Swords právě od GZA. Ibtihaj je o člence amerického šermířského týmu Ibtihaj Muhammad, jež byla první americko-islámskou ženou, která v roce 2016 měla při svých zápasech na olympiádě „hijab“. Album Eve vychází na konci srpna.

Flume – Quits ft. Reo Cragun

Album: Quits EP
Credits: Harley Streten, Reo Cragun
Label: Future Classic

Australský producent Flume má letos nabitý program. Na jaře vydal mixtape Hi This Is Flume a nyní přichází s trojskladbovým EPčkem Quits. Vzniklo ze spolupráce se zpěvákem Reo Cragunem a navazují tak na březnový singl Friends (který je na EPčku také přítomný). EPčko vychází na australské značce Future Classic.  

Zea – Out of Touch

Album: Zea EP
Credits: Alžběta Ferencová, Marek Čechák, Martin Kroupa
Label: Warner

Alžběta Ferencová alias Zea pochází ze Slovenska, ale už pár let žije v Praze. Upozornila na sebe v písni Loco po boku Paulie Garanda, následně vydala singl Is This Love?. Novinka Out of Touch vznikla ze spolupráce s producentem Grizzlym a míchá R&B a pop. Zpívá v ní o tom, že lidé často chtějí zpět to, co ztratili, a toužit po tom začínají až v momentě, kdy je to mimo jejich dosah. Píseň by měla být i na jejím debutovém EP.

Black Marble – One Eye Open

Album: Bigger Than Life
Credits: Chris Stewart
Label: Sacred Bones

Synťákový minimalista se přestěhoval do Los Angeles, podepsal smlouvu s oblíbeným nezávislým labelem Sacred Bones a začal pracovat na své třetí nahrávce. Bigger Than Life vyjde letos na podzim, Stewart už ale vypustil klip k melancholické skladbě One Eye Open. Při práci na nové desce se prý hodně inspiroval během svých dlouhých cest autobusem do svého nahrávacího studia, kdy pozoroval městskou krajinu LA aglomerace skrz okénko a přemýšlel o životě. V podobném duchu se nese i klip k singlu, ve kterém Stewart nechává hlavní hrdinku bloumat městem i svým vlastním vnitřním světem na elektrické koloběžce.  

autoři: Karel Veselý , Judita Císařová , Jiří Špičák , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.