NOVINKY: Manon Meurt, Young Thug, Arabrot, Gal Costa a další

8. říjen 2018

Druhá říjnová novinková nůše nás tentokrát zastihla v mimořádně nadžánrové náladě - do rotace putují norští noise rockeři Arabrot, skvělý trapový track Young Thuga se samplem Eltona Johna, novinka od zasněných Manon Meurt nebo euforický song od třiasedmdesátileté legendy brazilské hudby Gal Costy. A možná dojde i na ostružiny.

Rosemary Loves A Blackberry – To Dance Only
Credits: Diana Burkot
Label: self-released

Ruskou elektronickou scénu v rotaci Radia Wave momentálně zastupuje hlavně Kedr Livanskiy, kterou jste mohli téměř přesně před rokem vidět i v rámci Radio Wave Stimul festivalu v pražské MeetFactory. Teď přidáváme další producentku a zpěvačku – Rosemary Loves A Blackberry se označuje za nadžánrový projekt bez stylových a formálních omezení a dokazuje to i na aktuální desce Snowfake. Diana Burkot, jak se hudebnice jmenuje vlastní jménem, vystudovala Vysokou školu improvizované hudby v Moskvě a multimediální studia v umělecké škole Rodčenko a ve své tvorbě kombinuje elektronické písničkářství s lo-fi taneční hudbou a hlukovými experimenty.

Arabrot – Maldoror’s Love
Credits: Kjetil Nernes
Label: Pelagic Records

Norskou noise rockovou kapelu Arabrot mnozí přirovnávají třeba ke Swans nebo The Birthday Party, pravda je ale spíš taková, že srovnání moc nemají. Ve své hudbě míchají avantgardní metal, doom a sludge s post-punkem a lehce teatrálním vokálem. Na aktuální desce Who Do You Love se inspirovali pobytem v Anglii a nasátím atmosféry tamní undergroundové scény. Do rotace putuje hned otvíráková skladba Maldoror’s Love, pojmenovaná podle knihy francouzského básníka Lautréamonta.

Young Thug – High ft. Elton John
Credits: Jeffery Lamar Williams, Elton John
Label: Warner Music

Kdo jiný, když ne Young Thug? Nejoriginálnější rapper posledních let se ve svém aktuálním tracku vydal hodně daleko - až do roku 1972, kdy Elton John ovládal hitparády se skladbou Rocket Man. Právě tu Young Thug sampluje v závěrečném tracku svého nového EPčka On The Rvn. Aktuální EP vychází jenom pár týdnů po kompilační desce Slime Language a kromě Thuggera a Eltona Johna na něm slyšíme třeba Jadena Smithe nebo rappera 6lack.

Gal Costa – Cuidando de Longe ft. Marília Mendonça
Credits: Gal Costa
Label: Biscoito Fino

Legendární brazilská zpěvačka Gal Costa patřila v šedesátých letech ke klíčovým postavám hnutí tropicália, které propojovalo tehdejší kytarovou psychedelii s tradiční brazilskou hudbou a které obdivoval třeba Kurt Cobain nebo Beck. Svěží zvuk si ale zachovává i v roce 2018 - na aktuálním albu A Pele Do Futuro předkládá posluchačům euforickou verzi písničkářství opentleného smyčci a šlapající rytmikou. Ze všeho nejvíc to zní jako kombinace Jense Lekmana a Stereolab. Do rotace putuje skvělý singl Cuidando de Longe s hostující zpěvačkou Marilií Mendonçou.

Tiny Jag – Riding
Credits: Jillian Graham
Label: 803669 Records DK

Šestadvacetiletá detroitská rapperka Tiny Jag už dlouho patří mezi ostře sledované talenty, její kariéra se ale rozjíždí teprve teď, když dokončila vysokou školu. Na konci léta vydala EP Polly, ze kterého pochází i skladba Riding. Tiny Jag prohlašuje za svůj největší vzor Eminema z desky Slim Shady, singl Riding opatřený i klipem možná odkazuje až kamsi k horrorcoreu. 

Aurora – Churchyard
Credits: Aurora Aksnes
Label: Glassnote

Norská zpěvačka Aurora Aksnes známá svým křestním jménem výrazně debutovala před dvěma lety albem All My Demons Greeting Me As A Friend, které se dostalo na číslo jedna norského žebříčku. Její hudba dobře zapadá do vlny epického severského popu, aktuální EPčko Infections of a Different Kind (Step I) je přesně takové a dokazuje to i skladba Churchyard, píseň „o mocné postavě, která používá své schopnosti ke zlu." Na tracku se podílel i producent Electric.

Manon Meurt – Figure it Out
Credits: Kateřina Elznicová, Jiří Bendl, Vojtěch Pejša, Dave Tichý 
Label: Minority Records

Rakovnické kvarteto Manon Meurt konečně vydává své debutové dlouhohrající album nazvané latinským letopočtem MMXVIII (2018). Desku s nimi natáčel Jan P. Muchow v pražském studiu Faust Records, o master se staral Matouš Godík. Album vychází 12. října u Minority Records a prvním singlem je skladba Figure it Out, na níž Manon Meurt představují svůj nový epický zvuk, který se už vzdaluje shoegazeu a kráčí vstříc třeba post-rocku.

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio