NOVINKY: Migos, James Blake, Chromeo, My Name Is Ann! a další hlavy

31. leden 2018

Poslední lednové novinky jsou samozřejmě ve znamení atlantských Migos a jejich opulentního alba Culture II. Do rotace přisypeme ale i psychedelický pop kapely Habibi, nový singl Jamese Blakea nebo žižkovskou kytarovku Baro Chandel.

Habibi – Nedayeh Bahar
Credits: Rahill Jamalifard
Label: Modern Sky

Nedayeh Bahar, tedy Píseň jara, je sice perský název, kapela, která stejnojmennou skladbu nahrála, ale pochází z Brooklynu a perštinu střídá s angličtinou. Hodně lehkonohý track pochází z EP Cardamom Garden, kterým se kapela připomíná po čtyřleté přestávce a pokud bude celá nahrávka jako pilotní singl, můžeme se těšit na příjemný psychedelický pop jako z konce šedesátých let.

JPEGMAFIA – Baby I'm Bleeding
Credits: Barrington Hendricks
Label: Deathbomb Arc

Baltimorský rapper a producent JPEGMAFIA byl dlouhé roky skrytý v podzemí noise-rapové scény. Jeho čtvrtá deska Veteran ho ale nejspíš vytáhne na světlo – trochu na ní ubral na syrovosti a naopak přidal na experimentech. O novince už nadšeně píšou portály jako Pitchfork, Noisey či časopis Wire. Nás z desky Veteran zaujal track originálně znějící Baby I'm Bleeding, ke kterému JPEGMAFIA připravil i patřičně neučesaný videoklip.

 

Baro Chandel – I Was So High
Credits: Pavel Podzimek, Petr Voruda, Michal Hanáček, Petr Podzimek
Label: Full Moon Forum

Žižkovské kvarteto Baro Chandel si získalo skvělou pověst živelnými koncerty. Na začátku února vydávají debutovou desku Baro Bokhalo, kterou propaguje singl I Was So High. Už jeho název tak trochu odkazuje na stoner rockový žánr, který Baro Chandel hrají – je to někde mezi Black Sabbath a Soundgarden. Deska se nahrávala u Amáka a vychází za podpory časopisu Full Moon.

Stefflon Don – Ding-A-Ling ft. Skepta
Credits: Stephanie Allen
Label: Polydor

O anglické rapperce Stefflon Don se píše jako o jednom z velký objevů britské „urban“ scény. Minulý týden vydala čtyřskladbové EPčko – Hurtin' Me – The EP a na něm je k nalezení i kolaborace se Skeptou nazvaná Ding-A-Ling. Grime ale nečekejte, je to spíše rozverný dancehallový track odkazující na její jamajské kořeny. Refrén sampluje úryvek ze seriálu Simpsonovi, v němž anonymní žák zpívá při školní přehlídce hit Chucka Berryho My Ding A Ling a je přerušen pobouřeným ředitelem Skinnerem. Právě sexuální podtext slova se nejspíš zalíbil Stefflon Don.

My Name Is Ann! – When You Wake Up (rework)
Credits: Lenka Morávková
Label: self-released

Lenka Morávková aka My Name Is Ann! je v českém elektronickém prostředí docela známé jméno, i když poslední rok strávila koncertováním ve Spojených státech s projektem Bohemian Cristal Instrument. Teď se připomíná novou verzí tracku When You Wake Up, který původně vyšel už před pěti lety na EP Shelter. My Name Is Ann! zahraje už v úterý 30. ledna v pražském klubu Cross.

Hop Along – How Simple
Credits: Frances Quinlan
Label: Saddle Creek

Label Saddle Creek se asi nejvíc zapsal do povědomí coby domovský přístav indie folkové kapely Bright Eyes v čele s Conorem Oberstem a podobnému zvuku se věnuje i skupina Hop Along. Aktuální singl, kterou vede frontwoman Frances Quinlan, je plný odkazu na indie rock, folk, americanu nebo country – to všechno samozřejmě vyšperkované emočně intenzivním vokálem.

James Blake – If The Car Beside You Moves Ahead
Credits: James Blake
Label: Polydor

Londýnský producent a zpěvák James Blake se po dvou letech vrací se sólovým materiálem. Chaotická skladba If the Car Beside You Moves Ahead je prvním singlem od vydání poslední řadové desky The Colour in Anything z roku 2016. Blake svou novou píseň premiérově uvedl v pořadu Radio 1’s Residency na britské rozhlasové stanici BBC Radio 1. Singl i jeho videoklip působí jako vystřižený z postapokalyptického sci-fi snímku.

Ravyn Lenae – Sticky
Credits: Ravyn Leane
Label: 323 Music Group

Chicagská R&B zpěvačka Ravyn Leane už má na kontě dvě EP, dlouhohrající desku ale zatím nechystá. Místo toho do své diskografie minulý týden přidala další EP nazvané Crush. My si z něho nasazujeme do rotace track Sticky v produkci Stevea Lacyho, kterému dominuje šťavnatá basa a hodně zábavný vokál.

Chromeo – Bedroom Calling ft. The-Dream
Credits: David Macklovitch, Patrick Gemayel, Terius Youngdell Nash
Label: Atlantic

Na začátku dekády platil zpěvák a producent The-Dream za jednoho z největších futuristů současného R&B. Pro aktuální singl se ale spojil s veterány synth-popového revivalu, montrealskou dvojicí Chromeo. Funkově našláplý track s výmluvným názvem Bedroom Calling propaguje chystanou desku Head Over Heels.

Migos – Walk It Talk It ft. Drake
Credits: Quavo, Takeoff, Offset, Aubrey Drake Graham
Label: Quality Control Music

Přesně rok po vydání komerčně megaúspěšné desky Culture se atlantská trojice Migos vrací s druhým dílem. A protože je Culture II album dlouhé hodinu a třičtvrtě, k singlu Stir Fry teď přidávám do rotace ještě track Walk It Talk It. V příjemně repetitivní skladbě slyšíme kromě Quava, Offseta a Takeoffa ještě kanadskou hvězdu Drakea. Celé desce se tenhle týden věnujeme v rubrice deska týdne.

 

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka