NOVINKY: Please The Trees, Robyn, Mitski, Tirzah a další hlavy

27. srpen 2018

Konečně vyšla očekáváná nová deska písničkářky Mitski a tak z ní do novinek posíláme další singl. Překvapivý je návrat švédské elektropopové zpěvačky Robyn, která po osmi letech chystá nové album. Desku konečně vydala i Tirzah a chystají se na ni domácí Please The Trees. Dostalo se ale i na úplně nová jména – anglická synth-popová kapela International Teachers Of Pop má na kontě zatím nejméně pravděpodobný letní hit.

Mitski – Nobody
Credits: Mitski Miyawaki
Label: Dead Oceans

Album Be The Cowboy je konečně venku a americká zpěvačka a skladatelka Mitski za něj sklízí snad ještě větší chválu, než za předchozí úspěšnou desku Puberty 2. Mitski ubrala indie rockových kytar a často se vrací ke klavíru, který kombinuje se synťáky. Zůstává ale osobní písničkářství dávkované intimním hlasem. V hitovce Nobody ještě Mitski dokonce přidává náznaky funkových kytar.

International Teachers Of Pop – Age Of The Train
Credits: Adrian Flanagan, Dean Honer, Leonore Wheatley
Label: self-released

Členové letos založené a příjemně pojmenované kapely International Teachers Of Pop přicházejí spíš ze scény okultního rocku nebo retro psychedelie a skupin jako The Soundcarriers a The Moondlandingz, ve své aktuální inkarnaci se ale věnují ironickému synth-popu s tanečními vibes. Jejich aktuální singl je navíc o vlacích, což mu v hodnocení automaticky přidává něco kolem padesáti procent. Diskotéka mezi Kraftwerk a Michaelem Jacksonem s hodně suchým britským humorem.

Samara Lubelski – Black Dots
Credits: Samara Lubelski
Label: self-released

Americká písničkářka Samara Lubelski je spjatá se scénou nezávislého psychedelického folku, hrála na housle mimo jiné v kapelách jako White Magic nebo The Fiery Furnaces. Její sólová tvorba ale připomíná spíš zasněné indie na pomezí zvuku Broadcast nebo třeba Stereolab. Aktuálně vydává Samara Lubelski nové album Flickers At The Station a z něho do rotace putuje hned úvodní skladba Black Dots.

Tirzah – Devotion ft. Coby Sey
Credits: Tirzah Mastin, Coby Sey, Mica Levi
Label: Domino Records

Anglická písničkářka Tirzah na sebe před pěti lety upozornila excentrickým EPčkem I’m Not Dancing, debutové album Devotion ale vychází teprve teď. Znovu na něm těží ze spolupráce s Micou Levi aka Micachu, byť tentokrát předkládá temnější verzi lo-fi popu zatěžkanou rozchodovými chmurami. Přesně o nich je titulní singl, v němž hostuje londýnský rapper Coby Sey. Debut Tirzah byl naší deskou týdne, přečtěte si recenzi Jonáše Kucharského.

Robyn – Missin U
Credits: Robin Miriam Carlsson
Label:  Konichiwa Records / Interscope Records

Švédská zpěvačka Robyn už nevydala desku osm let, teď to vypadá, že čekání je u konce. Ticho prolomila až na začátku srpna novým singlem Missin U doprovázeným i čerstvým minifilmem o jejím vztahu s fanoušky. Tím, kdo jí chybí ale nebyli jen oni, píseň je věnována švédskému producentovi a jejímu kamarádovi Christianu Falkovi, který před čtyřmi lety zemřel na rakovinu.

Please The Trees – Infinite Dance
Credits: Václav Havelka
Label: Starcastic

Páté studiové album Please The Trees mělo dlouho genezi, kapela ho natáčela už před dvěma lety v San Franciscu pod dohledem Brandona Egglestona (tUnE-yArDs, Modest Mouse), vyjde ale až v polovině září. Hostují na ní taková jména jako John Grant, Corey Gray (The Decemberists, The Dandy Warhols) a Thor Harris (ex-Swans, Thor & Friends). Deska dostala jméno Infinite Dance a jmenuje se tak i pilotní singl, který Vašek Havelka a spol. vypustili i s klipem, který na jeden záběr natočil Štěpán FOK Vodrážka.

 

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.