Pionýrská dekáda Deadred Records

13. únor 2012

Slovenské vydavatelství Deadred Records slaví deset let svého fungování. Při této příležitosti vydává kompilaci nazvanou Ten Deadred.

Možná až příliš nenápadně připomnělo vydavatelství Deadred deset let svého fungování. Přitom když se koncem roku 2000 na slovenské hudební scéně nápadně objevilo třípalcové mini CD s originálním papírovým obalem naplněné neméně zajímavou nahrávkou kapely Nylon Union, začala se psát u našich východních sousedů důležitá nová kapitola slovenských hudebních dějin. Ano, nepřeháním, zatímco v Česku byla polarita mezi nezávislým a „major“ teritoriem nastavena v podstatě hned po revoluci, Slovensko na svou výraznou nezávislou opozici čekalo víc jak dekádu. Deadred vnesl do zatuchlých vod slovenské scény čerstvý vítr DIY filozofie.

Za vydavatelstvím Deadred Records a zároveň i kapelou Nylon Union stáli designér a baskytarista Martin Turzík a zpěvák, kytarista a absolvent Lékařské fakulty UK Richard Imrich (sólově This Is Kevin). Po letech půstu měli pánové pozici vcelku ulehčenou. Ve stínu na svou příležitost totiž čekalo hned několik projektů velmi dobré kvality; stačilo je široké veřejnosti pouze představit. K prvku pionýrského odhalování přidal vydavatelský tým navíc originální, často až sběratelsky exkluzivní zpracování obalů nosičů, z nichž asi nejvýraznějším byl „krevní“ sáček kompilace Re(d)mixes.

02040457.jpeg

V desetiletí, které následovalo, se Deadred Records stal domovem pro řadu výrazných talentů slovenské indie scény: Abuse – později The Autumnist, Ettella Diamant, Youcoco, Foolk, Peťo Tázok & Karaoke Tundra nebo Karol Mikloš, to všechno jsou jména, která nesou výrazný znak originality napříč hudebními směry. Řada z nich za to po právu schytala ve výročních anketách různá prestižní ocenění. Až se zdálo, že štafetu progresivnosti bývalé federace vytrhli Slováci Čechům energicky z ruky a utekli s ní s pěkným náskokem kamsi za evropskou špičkou.

V roce 2008 se aktivity Deadred naplno propojily s pražským vydavatelstvím Starcastic, a tak v koprodukci přišly na svět nahrávky Sporta a následně i čerstvě ceněného Bonuse. To už jsme se dostali do současnosti, kdy si Deadred Records připomíná deset let fungování kompilací s názvem Ten Deadred. Ta, jak už název napovídá, obsahuje deset aktuálních skladeb od desítky interpretů, kteří mají label za svůj primární domov.

02546459.jpeg

Slovenská nezávislá scéna se za posledních deset let výrazně proměnila. Získala sebevědomí, rozrostla se její vydavatelská základna (vedle Deadred vzpomeňme třeba na Slnko Records nebo label Exitab) a dnes se o jejich indie protagonistech ví nejen doma nebo v Česku, ale často i daleko za hranicemi. Už jen za to patří Deadred Records velký dík. V téhle desetiletce se promotérsko-vydavatelský plán podařilo údernicky několikanásobně překročit.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.