Poemss ví, o čem sní kočky

26. únor 2014

Elektronický hudebník z kanadského Winnipegu jménem Aaron Funk se proslavil hlavně jako Venetian Snares, mistr agresivních breakbeatových kakofonií, které skvěle sedí k jeho vizáži sveřepého válečníka z Valhally. Jeho nové album, vydané pod hlavičkou projektu Poemss, ale odhaluje zcela odlišnou tvář – Funk na něm produkuje zasněný, temný synth pop s minimem elektronických beatů, na jejichž místě se navíc často objevuje zpěv. Za touhle šokující proměnou breakcoreové legendy stojí velmi pravděpodobně elektronická písničkářka Joanne Pollock, druhá a něžnější polovina Poemss.

Aaron Funk už delší dobu hovoří o tom, že se snaží vysvléci ze škatulky jednorozměrného zvukového teroristy. Somnambulní pop eponymního debutu Poemss by mu k tomu měl výrazně pomoci. Syntezátorové plochy nenápadně bublají, downtempové beaty ukrajují čas v líném tempu a občas se do nich připletou hlasy obou protagonistů. Místo vzrušujících erupcí se tady jde do hloubky a Poemss objevují krajiny slastného eskapismu do snů. Hodně o hudbě napoví už názvy skladeb Miles Away, Think of Somewhere Nice nebo Bedtime. Tracky volně propojené tématem noci a snů plují, nevzrušeně plynou stopáží alba a při prvních posleších vystoupí snad jen halucinační duet Gentle Mirror, který disponuje výrazným refrénem.

Pokud bedlivě sledujete Funkovu tvorbu z posledních let, nebude album Poemss zase až takovým šokem. První krok k téhle přeměně totiž hudebník udělal už na předloňské desce Sleep svého dalšího bočního projektu Last Step. Album zasněných atmosférických miniatur údajně natáčel výhradně před usnutím a skladby spojuje téma nespavosti. Potřeboval k tomu ale nejspíše až Joannu Pollock, aby mu pomohla tento stylový převrat zhodnotit do podoby regulérních písní. A s ní po boku si dokonce dovolí i zpívat. Když se jeho waitsovsky neotesaný hlas ozve v Heads on Heads, absolutně mu věříte polohu muže unaveného životem, který už nechce nic jiného než spát.

03068547.jpeg

Škoda že Poemss tráví více času s náladami než s písněmi. Část instrumentálních skladeb až příliš testuje pozornost posluchače a nechá ho dlouho tápat v krajinách abstrakce. Skončit recenzi přiznáním, že u desky o spaní se dobře usíná, trochu zavání laciným vtipem, ale je to prostě tak. Poemss jsou překvapivě album uspávanek od někoho, kdo vás dříve spíše držel vší silou vzhůru.

Hodnocení: 70 %
Poemss – Poemss (Planet Mu)

autor: Karel Veselý
Spustit audio