Pohoda 2011: Legendy a mnohem víc

28. červen 2011

Už jsme si za ta léta museli zvyknout, že slovenský festival Pohoda disponuje každý rok line-upem, který svou kvalitou překoná i součet toho nejlepšího, co je možné během léta vidět na festivalech českých. Podobně se to má i se samotnou organizací a také přístupem k návštěvníkům.

Lépe se o vás na velkém letním festivalu v české kotlině, a dost možná ani daleko za jejími hranicemi, nikdo nepostará. Museli jsme si zvyknout i na fakt, že Michal Kaščák se svým týmem na trenčínské letiště pravidelně přiváží jména, která u nás zřejmě jen tak nevystoupí – pokud vůbec někdy. Nic nenasvědčuje tomu, že by rok 2011 měl být výjimkou. Trio hvězd z největších v podobě Pulp, Portishead a M.I.A. mluví samo za sebe.

Jubilejní 15. ročník Pohody, který proběhne mezi 7. a 9. červencem, je opět stylově pestrou přehlídkou současné kytarové i elektronické produkce, ve které nechybí klasikové žánrů i nadějná nová jména. Kdo chce zavzpomínat na legendy trip hopu, které navíc mají co říct i v novém tisíciletí, má k tomu letos na trenčínském letišti ideální příležitost díky triu Portishead, Lamb a DJ Krush. Kdo se chce vyřádit na to nejlepší z balkánské produkce, Markovič Orkestar a Fanfare Ciocarlia jsou sázkou na jistotu – stejně jako balkán z pohledu USA v podobě, jakou hrají Beirut. O to, aby nepřišli zkrátka ani na jazz, soul a latino orientovaní posluchači, se postarají mimo jiné Dan Bárta s Illustratosphere, Peter Lipa, Hidden Orchestra ve více jak desetičlenném složení, objev posledních let, newyorský trumpetista Trombone Shorty nebo zástupci afrického kontinentu Staff Benda Bilili z Konga.

02344175.png

Pravé žně ale bude mít letos na Pohodě ten, kdo má slabost pro ženské vokály. Počítejte se mnou. M.I.A., Santigold, Imogen Heap, Susana Baca, Lila Downs, Jessie Evans, Florrie, Lisa Hannigan, Marie Fisker a navrch ještě ženská trojčlenná úderka Kellies. Tradičně méně zastoupenou elektronickou produkci tentokrát bude táhnout především čtveřice jmen Simian Mobile Disco, Rusko, Magnetic Man a Joey Beltram.

Pohoda je samozřejmě především hudební festival, ale spolehlivě dokáže zabavit i doprovodným programem, který je neméně bohatý a pestrý: od všemožných tematických diskuzí přes divadelní sekci, večerní kino až po koutek pro nejmenší a někým zatracované, jinými zase milované pouťové atrakce.

02130115.jpeg

V loňském roce se po skončení festivalu mohla Pohoda pyšnit titulkem „vyprodáno“. Soudě dle line-upu jejího 15. ročníku není důvod nevěřit, že letos na těch 30 000 prodaných vstupenek dosáhne tým okolo Michala Kaščáka znovu. Nutno dodat, že opět zcela zaslouženě.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.