Polibky míří do Ruska

9. září 2013

V neděli v 15.00 se před ruskou ambasádou v Praze symbolicky políbila zhruba stovka protestujících v rámci akce Global Kiss-In, „To Russia With Love“ from Prague. Šlo o celosvětovou formu protestů upozorňujících na situaci LGBT komunity v Rusku. O akci jsme si povídali s jedním z organizátorů Radkem Miřáckým.

Radku, jaký je důvod dnešního protestu?
Důvod je jednoduchý, momentálně zasedá Mezinárodní olympijský výbor a jedna z věcí, které nás pálí, je zajistit bezpečnost sportovců, kteří patří k LGBT komunitě nebo se mají v plánu vyjadřovat na olympijských hrách v Soči. Ale to nebyl jediný důvod. Tím podstatným je samozřejmě zákon zakazující propagandu homosexuality v Ruské federaci. Vede totiž k tomu, že lidé jsou v Rusku napadáni a v podstatě kriminalizováni.

Jak by se měl podle vás Mezinárodní olympijský výbor v této věci zachovat?
Určitě ne tak, jak tomu je doposud. Měli by vyvinout tlak na to, aby měli jasné záruky ze strany ruské vlády, že zabezpečí bezpečnost nejen sportovců, ale i diváků, kteří se her zúčastní. Zatím to vypadá tak, že hry budou hermeticky uzavřeny, tj. že se tam nikdo z diváků, kdo by chtěl homosexualitu propagovat, nedostane.

02962367.jpeg

Tenhle protest se dnes zdaleka nekoná jen v Praze, kde všude probíhá a kdo za ním stojí organizačně?
Pokud se nepletu, probíhá v 56 městech po celém světě, namátkou v Sao Paulu, Berlíně, Mnichově, New Yorku, Londýně. Byl to nápad kluka jménem Norbert z Berlína, který na Facebooku vytvořil událost, a postupně se začala přidávat další města.

02962371.jpeg

Máte nějakou reakci z ruské ambasády nebo českých politických kruhů?
My jsme touhle akcí chtěli nejprve ukázat, kolik nás je schopno se shromáždit, a následně budeme oslovovat jednotlivé činitele tady v ČR. Ale oslovili jsme Český olympijský výbor a doufali jsme, že by se někdo mohl dostavit, což se bohužel nestalo. Doufáme, že až odešleme v následujících dnech petici a požadavky, tak že se k tomu někdo vyjádří.

Dnes je tady možnost vidět taky fotky z Ruska, o co jde?
Za tyhle fotky jsme moc vděční. Minulý týden se v Petrohradě sešlo několik přátel, opatrně, aby je policie nemohla postihnout. Fotili svoje vzkazy vděčnosti všem městům, která se zavázala tuhle akci uspořádat. Báli se napsat jakýkoli odkaz, který by se týkal homosexuality nebo přímo jednotlivých lidí, takže ty vzkazy znějí obecně, ale pro nás organizátory je to jasné poděkování. Ale my jsme nesmírně vděční, že se ukázalo, že v Rusku jsou lidé, kterých se ty zákony týkají a kterým ubližují.

02962375.jpeg
Spustit audio