Pozdní objev Kanaďanů Barzin

31. březen 2014

V Čechách téměř neznámí, na západ od našich hranic uznávaní Barzin se svou tři roky starou deskou Notes To An Absent Lover zaujali takovým způsobem redaktory renomovaného časopisu Mojo, že ji vyhlásili za Desku měsíce. Je to vcelku pochopitelné. Barzin Hosseini a spol. mají ve své tvorbě sklony vzpomínat na staré dobré časy. Bez patosu a potřeby opičit se po hrdinech z minulosti. Ani na letošní desce To Live Alone in That Long Summer svoje hudební preference nemění.

Na nové desce zní Barzin jednou jako Pink Floyd na legendární Zdi (především ve Fake It 'Til You Make It), podruhé přináší mix melancholických Tindersticks s přeci jen zemitějšími Great Lake Swimmers, jejichž předák Tony Dekker na desce také hostuje. Kytarové pentlení, bicí leštěné metličkami, kontrabas a řada smyčcových vpádů (jedním z excelujících houslistů je Karen Graves z Hayden). Novinka To Live Alone in That Long Summer si znovu, stejně jako předchozí nahrávky souboru, koleduje nebezpečným balancováním na hraně banality, i letos se jim ale podařilo hru uhrát ve svůj prospěch.

A můžou za to i nevtíravé texty, Barzin Hosseini má moc pár frázemi vykreslit scény jednotlivých příběhů. Velkým pomocníkem není pouze Tony Dekker, ale i Daniela Gesundheit ze Snowblink a Tamara Lindeman z The Weather Station. Jejich společná vyprávění mohou mít pozitivní i negativní vyznění, podání kapely jim vždy dodává něžně melancholický odér. „Tahle slepá cesta musí někam vést,“ doufá Barzin ve Without Your Light a i v dalších skladbách se stylizuje do podoby urban travellera, meditujícího o životě pod stromem osvětleným nejen hvězdami, ale i pouliční svítilnou a blikajícími neonovými nápisy. Jako sudička stojí opodál podobně lakonický a uhrančivý Mark Linkous (Sparklehorse).

03092226.jpeg

Barzin i na nové desce nikoho nepřetahuje na svou víru. Nabízí znovu „pouze“ nenápadné baladické příběhy, které jsou podány maximálně sugestivně. To Live Alone in That Long Summer je niterná výpověď zralých hudebníků, která si zaslouží vaši pozornost.

Hodnocení: 90 %
Barzin – To Live Alone in That Long Summer (Monotreme Rec., 2014), 32:45

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.