Problémy Státního fondu kinematografie

9. únor 2012

Znovu se potvrdilo, že kultura je pro český stát marginální záležitostí. Tentokrát na to nejspíš doplatí filmaři, kinaři a pořadatelé filmových festivalů.

Ve Státním fondu na podporu a rozvoj kinematografie by totiž podle informací z minulého týdne mělo letos chybět skoro 150 milionů korun. Chyba se stala v načasování. Poslední peníze do fondu přitekly od České televize v listopadu 2011. Nadále do fondu už nemají proudit peníze z reklamy ČT, ale 2 % z čistých ročních tržeb komerčních stanic. Takto to alespoň podle plánu mělo začít fungovat od letošního roku. Problém je v tom, že komerční televize budou fond financovat na základě daňového přiznání, které budou za letošek podávat až v polovině roku 2013. To se samozřejmě vědělo dlouho dopředu. Celý problém se začal řešit až minulý týden.

Je těžké zjistit, kde se stala chyba. Postupně jsem se setkal se zástupci Státního fondu kinematografie, Asociace producentů v audiovizi, ministerstva kultury a ministerstva financí. Jejich stanovisko není jednoznačné. Například místopředsedkyně rady Státního fondu ČR pro podporu kinematografie Tereza Czesany Dvořáková si myslí, že chyba nastala na straně ministerstva financí.

Částečné řešení tedy spočívá v náplasti 50 milionů korun od ministerstva financí plus sledování cash flow uvnitř fondu. Jsou totiž projekty, kterým byla v roce 2011 udělena dotace, ale peníze budou tito tvůrci čerpat až třeba v roce 2013. Prostředky má fond stále k dispozici a může s nimi nakládat. Mohlo by se tedy zdát, že vše dospělo ke šťastnému konci. Realita je však trochu jiná. Původní výpadek financí pocítí organizátoři festivalů a kinaři. Problém je v tom, že festival požádá o příspěvek letos a odehrává se také letos. V tom se liší od filmové výroby, která může být rozvržena i do několika let.

02551778.jpeg

Vypadá to, že alespoň producenti celovečerních filmů se budou moct na zdroje ze státního fondu i tento rok spolehnout. Zatím však není nic potvrzeno. Předseda Asociace producentů v audiovizi Pavel Strnad si myslí, že se výpadek více či méně stejně dotkne všech projektů. „Po ministerstvu budeme chtít, aby dodrželo slib a tento výpadek, který je podle mého názoru zaviněný mezerou v diginovele, z rozpočtu ministerstva kultury překlenulo tak, jak slíbilo,“ vyjádřil se Strnad pro Radio Wave.

autor: Martin Melichar
Spustit audio