Proč jedí Slováci o Vánocích kousek oplatky, medu a česneku?
Slovensko je naším sousedem a dlouho jsme se Slováky žili i v jednom státě – Československu. Naše jazyky jsou si hodně podobné a podobně slavíme i Vánoce.
Stejně jako u nás i na Slovensku nosí dárky Ježíšek 24. prosince pod stromeček.
O Štědrém dnu se dodržuje půst a večeří se zelná polévka a ryba s bramborovým salátem. Kromě těchto dvou chodů bývají na stole ještě pupáky – drobné kynuté pečivo, které se podává zalité mlékem, medem a posypané mletým mákem.
Před večeří je zvykem sníst kousek oplatky, medu a česneku. To proto, aby byl člověk po celý rok tak pěkný jako chléb, tak zdravý jako česnek a tak dobrý jako med.
Mohlo by vás zajímat
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://wave.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://wave.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.