Prvotřídní funková show britských Herbaliser

20. listopad 2009

Ve sváteční úterní večer měli důvod k oslavám i všichni ninjové. Alespoň tedy ti hudební. Jedna z ikon labelu Ninja Tune, Herbaliser, se totiž po několika letech vrátila na české pódium jako regulérní kapela a společně s vokalistkou Jessicou Darling a rapperem Iconem předvedla našláplý, funkově ninjovský koncert.

Už je to drahně let, co se českému publiku představili Herbaliser coby kapela a ne pouze jako DJové za gramofony. Jake Wherry tenhle fakt nezapomněl v úterý večer v Lucerna Music Baru vzpomenout hned několikrát a vždycky vzápětí dodal, že publikum je stejně tak skvělé, jako v devadesátých letech. A měl pravdu. Vyprodaný Lucerna Music Bar si koncert Herbaliser bandu užíval na sto procent, což bylo znát i na postupně stoupající teplotě v sále, kterou po svém komentoval i řádně orosený Jake Wherry.

Zhruba jedna třetina předvedeného repertoáru patřila, celkem logicky, aktuální desce Same As It Never Was, ale došlo i na pár stařešinek v podobě skladeb Another Mother, The Blend nebo Ginger Jumps the Fence. Vokalistka Jessica Darling sice nedosahuje kvalit Jean Grae nebo What What, a v úterý večer jí navíc nehrálo do karet ani slabé nazvučení jejího mikrofonu, ale se svým pobytem na pódiu se poprala statečně a jako příjemný bonus zase mohl být brán fakt, že si mužská část osazenstva při pohledu na ni rozhodně nemohla stěžovat.

01023193.jpeg

Podobně průměrné, jako s mikrofonem Jessicy, to bohužel bylo i s nazvučením dechových nástrojů, které kromě Jakea Wherryho obsluhoval ještě Andrew Ross. Přes hodně silnou baskytaru si musel jejich party člověk nejednou domýšlet, což logicky ubíralo na bezstarostném užívání si koncertu jako takového. Přiopilý Jake Wherry v přestávkách mezi skladbami burcoval publikum, vzpomínal, kde všude se s Herbaliser bandem před pražským vystoupením zastavili, jak potkali v Berlíně rappera Icona a vzali ho s sebou na zbytek turné a samozřejmě, jak jsou rádi, že hrají po letech opět v Praze a jak je české publikum skvělé. PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Rozhovor s Jakem Wherrym

Rapper Icon si zahostoval ve dvou skladbách a se svým nevlezlým, odsýpajícím a chytlavým flow koncert bezesporu oživil a ještě víc rozskákal a rozmával celý Lucerna Music Bar. Nejstatičtějšími a jakoby odtažitými postavami koncertu byli klávesák Oliver Parfitt a DJ Ollie Teeba, nicméně na jejich obranu nutno dodat, že svou hudební práci odváděli skvěle. Především Ollie Teeba a jeho scratche patřili po dechové sekci k tomu nejpovedenějšímu na celém vystoupení.

01023192.jpeg

Herbaliser se po předpřipraveném, několika skladbovém přídavku vrátili nakonec na pódium ještě jednou, protože publikum s aplausem očividně nehodlalo přestat. Jake Wherry, na kterém nebyl uplynulý rok strávený s chemoterapií vůbec znát, byl i přes značné pivní ojínění dojat, ale i tak své dechové party v závěrečné Amores Bongo odehrál bez chybičky. A zmíněná pecka byla skvělou tanečně-funkovou tečkou vydařeného úterního večera.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.