Psychedelická mlha Moon Duo zahalí Sedmičku

6. říjen 2011

Strahovský klub 007 se v úterý 11. října zahalí do řádně psychedelické mlhy. Svoje pokřivené vize hudební minulosti totiž přijede představit partnerská dvojice Moon Duo, kterou tvoří kytarista kapely Wooden Shjips Ripley Johnson a klávesistka Sanae Yamada. Roli předkapely bude plnit skupina Houpací koně z Ústí nad Labem. Ta letos slaví 20. výročí svého založení.

Sanfranciská kapela Moon Duo často v rozhovorech uvádí, že našla mocnou inspiraci v legendárním saxofonistovi Johnu Coltranovi nebo v průkopníkovi experimentálního jazzového bubnování Rashiedu Alimovi. Mezi jejich inspirační zdroje ale patří i kultovní drogové kytarovky konce 60. let nebo o něco málo mladší německé krautrockové hnutí.

Poslechněte si rozhovor s Moon Duo, kteří byli hosté Odpolední session.

Koncept kapely Moon Duo je z větší části postaven na přiznaném revivalu, uplatňují tedy ve své hudbě přístup, který dnes není ničím neobvyklým. Zjednodušeně se dá říct, že čím víc vzniká současných kapel, tím častěji se tyto kapely obracejí do minulosti. V tomto gestu ohlednutí se dozadu je ale zároveň pořádná porce kreativity. Výsledkem je pak hudba, která sice na první poslech dýchá minulostí, zároveň je ale současná v tom, jakým způsobem nakládá s historizujícími motivy.

02101985.jpeg

Moon Duo vznikli před dvěma lety v San Francisku a hned ze začátku nastoupili klasickou cestu undergroundových kapel. Vydali dvanáctipalcový singl na malém labelu Sick Thirst, který následovalo EP na Sacred Bones. Pořádný průlom ale zaznamenali až s první dlouhohrající deskou Escape, která vyšla v loňském roce a je plná psychedelických kombinací klávesových ploch, blouznící kytary a roboticky přesných bicích.

Ve stejném duchu pak pokračovali na letošní desce Mazes, která vyšla opět na Sacred Bones. Jak má nespočet současných kapel ve zvyku, rozhodli se Moon Duo natočit desku v Berlíně a namočit tak svoji hudbu do atmosféry jednoho z největších uměleckých center Evropy. Svůj ikonický zvuk ale neopustili, pořád zůstávají kapelou, která přináší současnému posluchači aktualizovaný psychedelický zvuk minulých let.

Moon Duo do České republiky přijíždějí podruhé, loni se zaskvěli na kutnohorském festivalu Creepee Teepee. Koncert ve strahovské Sedmičce začíná v úterý 11. října v půl osmé večer.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio