Psychoterapeut je ekolog lidské duše

21. září 2022

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které znamená svět, uvítaly brněnského terapeuta a ekologa Bohuslava Binku, který se přišel mimo jiné svěřit s tím, že vyrůstal se sýkorkou.

Sýkorka se jim nastěhovala do bytu díky tomu, že Bobova maminka opatrovala vše živé a raději vyhnala Boba a jeho bratra do jednoho pokoje, aby měl ptáček kde létat. Je možné se jen domnívat, jak to ovlivnilo jeho další životní směřování.

Moderátorky se živě zajímaly o to, jak se člověk od ekologie a přivazování se na protest k trubkám dostane k tepání do lidské duše. Bob tento posun vysvětlil tím, že měl po čtyřicítce krizičku a chtěl se zabývat i něčím jiným než jen výzkumem a vědou. Tak začal chodit na terapeutický výcvik a objevovat příšery v sobě samém, které se skrývaly v pomyslné komoře a které začal integrovat do svého života.

Nedokážete si představit týden bez vlašáku pro uši? Hlasujte pro Buchty v anketě Křišťálová lupa!

Ivana se Zuzanou se ho pak ptaly na rady do života. Zajímalo je zejména, jak si sehnat kluka pro život, aby nebyl jen na rok až dva dovádění. Bob jim naznačil, že není dobré se soustředit jen na to, jestli má potenciální partner pěkné tepláky, a spíše se věnovat sondování, zda máte nějaká společná témata nebo strachy.

Bob také vysvětlil, co je podstata dobré terapie –⁠ setrvat s člověkem v jakékoliv situaci a nemoralizovat. Také chtěl upozornit na to, že se mu říká Bob Binka, nikoliv Bobinka. A mohlo se jít domů.

Pusťte si do uší a hlavně do duše Buchty a třeba si uvědomíte, že emoce nejsou sprosté slovo.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.