Redaktorka Hanka Biriczová doporučuje: Hlavně poslouchat!

19. listopad 2015

V podstatě bych sem mohla zkopírovat předchozí velmi inspirativní článek Veroniky Ruppert, ale to prý nejde, proto se pokusím shrnout, co sama nejraději dělám, když nehledám hosty do ON AIR Radia Wave, nedělám reportáž nebo nevymýšlím popkulturní pořad Kompot.

Každou neděli úklid a poslech audioknihy

Je to tak. Ještě před rokem bych vám doporučila nějakou šikovnou paní na úklid. Letos jsem našla v zametání, vysávání a čištění kuchyňské linky zvláštní, až meditativní zalíbení. Na světeckou úroveň své maminky, která k této činnosti přímo vyžaduje absolutní ticho a soustředění, ještě nemám, proto jsem spojila příjemné s užitečným a každou neděli při smejčení poslouchám audioknihu a tím i doplňuji svoji v poslední době hodně zaostávající mentální knihovničku. A jaké jsou výsledky? Fakticky se už nemusím bát pozvat hosty do bytu, což je změna pozitivně ovlivňující společenský život, moji mentální pohodu i rodinné vztahy. A k tomu mohu doporučit následující knihy: feministický román Mislaid od Nell Zink, dva díly fiktivního příběhu o první americké prezidentce s lehce červenoknihovním nádechem z pera bývalé ředitelky komunikace Bílého domu Nicolle Wallace nebo skvělou knížku o námluvách a moderních technologiích Modern Romance amerického komika Azize Ansariho. Na příštích několik víkendů už mám připravený memoár Hard Choices Hillary Clinton. Myslím, že tentokrát i vyžehlím.

Čtěte také

Nová reality show ČT Zlatá mládež

Jestli jsem na něco expert, tak jsou to televizní reality show. Možná se není čím chlubit, ale pracuji pro veřejnoprávní médium, a proto se s fakty nepřu. Zlatá mládež je díky opravdu podařenému castingu extrémně zábavná, ale zároveň má díky citlivému zpracování zajímavý sociologický přesah a spíš než americké pořady plné co nejhlasitějších hádek a nejobscénnějších scén připomíná podobné pořady britské BBC. Od 18. listopadu poběží pořad na ČT1 a 20. listopadu si s producentkou Kamilou Zlatuškovou a dvěma protagonisty Renatem a Nicol budu povídat v pořadu Kompot, který samozřejmě doporučuji stíhat každý pátek od 20:00 nebo si ho najít v Jukeboxu Radia Wave.

Dlouhé procházky v co nejzelenější přírodě

K životu potřebuji chlorofyl – pokud alespoň jednou týdně minimálně na hodinu neabsolvuji procházku v absolutní zeleni či přírodě, tak moje mentální zdraví trpí. Pravidelně navštěvovat les, lesopark, prales, řeku nebo hory je pro mě naprosto zásadní. V Praze doporučuji okolí Hostivařské přehrady, Vidouli v Košířích a o kousek dál Tiché údolí mezi Roztoky a Úněticemi. Toužím zajet do Voděradských bučin v okrese Praha-východ. Výletoví fanatici chtějí vždycky vyjet co nejdřív ráno, já naopak preferuji dobu po obědě až pozdní odpoledne, kdy je venku naprosto nejkrásnější světlo.

03514999.jpeg

Podcasty

Hodně poslouchám. Kromě hudby a Radia Wave taky podcasty. Nejraději jsem si při ranní vycházce se psem ve sluchátkách pouštěla pořad New Yorker Out Loud, který mi právě nedávno zrušili a nahradili novinkou New Yorker Radio Hour. Můžete si ho proto se mnou dnes nainstalovat do mobilu a klidně mi napište, jak se vám líbí. Dál mě hodně baví zahraničněpolitický podcast magazínu Monocle The Foreign Desk (ten poslouchám vždycky, když se procházím po Vidouli, nevím proč) a filmový Screen Talk webu IndieWire.

Spustit audio