Rozhovor se Stevenem Severinem

Britský experimentální hudebník, klíčová postava Bromley Contingentu, jedna z gotických legend, basák a zakladatel slavné skupiny Siouxsie and the Banshees, která posunula dějiny punk rocku do postpunkové podoby a ke gothic rocku – to všechno a mnohem víc je Steven Severin.

Během své hudební kariéry stačil protnout cestu mnoha a mnoha zajímavých osobností. Kromě Siouxsie můžeme jmenovat spolupráci třeba s Lydií Lunch, Marcem Almondem (se kterým napsal skladbu „Torment“) či s Robertem Smithem (s ním založil boční projekt The Glove). Tím ovšem výčet pozoruhodných jmen určitě nekončí, můžeme k nim namátkou přidat například umělce jako John Cale, Alan Moore, Jarboe či Merc Cunningham. Dnes se Steven sólově věnuje kromě hudby své druhé velké lásce – filmu. Tvorba soundtracků mu přinesla uznání a přivedla ho několikrát i do České republiky. Vrcholem několikaletého vztahu Severina vs. ČR bylo letošní turné, které zavítalo do Prahy, Jablonce nad Nisou, Boskovic, Brna, Bratislavy, Košic a Žiliny.

Když už jsme měli Stevena Severina v Praze, nemohli jsme prošvihnout příležitost si s ním tváří v tvář popovídat. S velmi plachou hvězdou byla ve studiu Radia Wave řeč nejen o minulosti a současnosti Banshees, ale i o budoucnosti projektu The Glove s Robertem Smithem, o turné s němými filmy a samozřejmě o kinematografii, hudbě a jejich tvůrcích. Dostali jsme se i ke Stevenovým oblíbeným českým snímkům, k chystanému soundtracku ke starému hororu a celé řadě dalších zajímavostí.

autoři: Pavel Zelinka , Tomáš Hoyer
Spustit audio