Rusko: hvězda dubstepu v Praze

17. listopad 2010

V pondělí 22 .listopadu prověří svými basovými samply odolnost základů Lucerna Music Baru britský producent Rusko. Při jeho první návštěvě naší metropole můžete osobně posoudit, zda se opravdu odklonil od masivně vibrujícího dubstepu k poněkud hanlivě znějícímu popstepu. Před zvukovou zkouškou vás vybaví informacemi hudební redaktor Karel Veselý.

První skutečná dubstepová megahvězda, nebo hrobař undergroundového stylu? Chris Mercer alias Rusko rozděluje fanoušky dubstepu jako nikdo jiný, a přesto symbolizuje průlom britského klubového stylu do mainstreamu a popu. I Ruskovi odpůrci ale musí uznat, že cesta pětadvacetiletého producenta z tanečních večírků v Leedsu až do role muže, který dostal dubstep na desky M.I.A. nebo Britney Spears, je přinejmenším impresivní.

Zapomeňte na introvertní nebo rovnou intelektuální dubstep Buriala nebo Kode9, Rusko do žánru přináší beatový funkcionalismus a agresivní basové linky využívající fantastické zvukové filtry, jejichž zvuk nemá daleko k industriálu nebo metalu. „Nejdůležitější část mého tracku je basová linka,“ přiznává v rozhovoru pro deník Guardian. „Miluju, když lidi na moje beaty skáčou. Zábava a masivní basa, to je to, co mě baví,“ říká Rusko a pamětníkům miniaturní scény kolem večírků Forward asi vstávají vlasy na hlavě. Jenže „jejich“ dubstep se od té doby nezvratně proměnil a na konci dekády se stal jednou z dominantních tanečních scén. A Ruskův machistický „cock-step“ – jak jeho sound někteří hanlivě přezdívají – k tomu výrazně přispěl.

02078552.jpeg

Jedním z bodů zlomu byl mix Fabriclive.37, na kterém Rusko s parťákem Caspou našel most mezi dubstepem a drum'n'bass. Byl na něm slyšet i jeho track Cockney Thug, který pak vzal útokem taneční večírky (oficiálně vyšel teprve vloni na jeho vlastním labelu Sub Soldiers). Vraždící basové modulace otevřely držiteli titulu z University Of Leeds cestu do velkého hudebního světa. Když svoji nabídku poslal zpoza oceánu i Diplo z Mad Decent, nebylo co řešit. Nejdříve zde vyšel singl Woo Boost a letos také album O.M.G.! Na něm Rusko ukázal, že škatulka dubstepu je mu těsná. Objevují se zde třeba hvězdný rapper Gucci Mane, Amber Coffman z Dirty Projectors nebo italští producenti Crookers.

02078549.jpeg

Od Mad Decent a Diplo pak už byl jen kousíček k M.I.A., která ho zařadila do svého úzkého týmu producentů pro červencové album /\/\/\Y/\. Rusko je autorem třeba prvního oficiálního singlu – futuristické taneční pecky XXXO, která má velký potenciál stát se letošním letním hitem. „Ze všech lidí, s nimiž jsem pracoval, je M.I.A. ta nejkreativnější osoba,“ nemohl si Rusko spolupráci se srílanskou rapperkou vynachválit. Podle všeho je to ale jen začátek, Rusko se vloni v září přestěhoval z Londýna do Los Angeles a nedávno prý pracoval na společném tracku s Britney Spears. Kam se dá jít ještě dál? „Můj vysněný vokalista je Meat Loaf. Jeho hlas je prostě dokonalý,“ říká Rusko. Nuž, nechme se překvapit, kam to tenhle ambiciózní chlapík dotáhne.

autor: Karel Veselý
Spustit audio