S mikrofonem na sklářském workshopu

18. listopad 2013

V Královském letohrádku na Pražském hradě probíhá do 1.prosince výstava Stanislav Libenský Award, která prezentuje mladé skláře. Abyste si o práci sklářských designérů udělali lepší obrázek, připravili organizátoři i několik workshopů. My jsme vyrazili natáčet na ten, který připravili umělci ze sdružení Kolektiv z Nového Boru.

Na vlastní (nešikovné) ruce jsme si zkusili rytí do skla. Pozor rytí si nesmíte plést s broušením, protože na to jsou rytci dost hákliví. Rytí do skla je velmi náročná disciplína, která vyžaduje nejen zručné ruce, ale taky velkou dávku trpělivosti. Stejnou dávku trpělivosti musíte mít, i když se chcete stát malířem na sklo. Jak se nám v rozhovoru svěřil malíř Jan Janecký zvlůádnout techniku malby trvá i několik let a stejně vždycky narazíte na něco, co vás překvapí.

Workshop stejně jako celá výstava ukazuje, že sklo nejsou jenom skleničky nebo zaprášené broušené mísy, které má vaše babička vystavené ve skříni v obýváku. Skláři dnes vytvářejí konceptuální objekty, spolupracují s architekty a nebo se vrací do minulosti a snaží se do současnosti přenést techniky práce se sklem, na které se už zapomnělo. Poslechněte si celou reportáž.

03013143.jpeg
Spustit audio