Sbírat sochy a knihy není jen doménou staromilců

22. únor 2023

Ivana a Zuzana tentokrát ve studiu přivítaly dva mladé muže z různých koutů republiky – Jana Florentýna a Hynka, které spojuje vášeň ke sběratelství soch, malůvek a knih.

Moderátorky nejprve mapovaly, co vlastně mladí muži doma schraňují. Honzík feeluje hlavně sochy a obecně umění zobrazující utrpení  šťastné výjevy on nerad, protože mu přijdou jako kýč. Hynek je zase bibliofil, takže nakupuje staré a výjimečné knihy. Oba se pak shodují v tom, že avantgarda, tedy umělci Štýrský a Toyen, ti byli prostě v českém umění top.

Nebyly by to Buchty, kdyby se nedostaly k úplně jiným tématům. Jan se svěřil, že nemá rád rybářské čepice, že rád nosí kravaty a na všední den doplněk zvaný askot, ale jinak lidi dle vzhledu určitě nesoudí. Hynek se rozpovídal o tom, jak z knih vysává prach vysavačem a jeho máma už konečně chápe, jaké bohatství se skrývá v jeho knihovně. Řeč došla i na Oldřicha Nového, šlechtice, prsteny s pečetidlem, manické navštěvování divadel, orientální koberce a ježdění kočárem. Hynek pak odhalil rodinné tajemství, které se týká slavného moravského hudebního skladatele a jeho potomstva.

Hynek se pak rozlítil nad tím, že nesnáší pravidelně se rýmující básně, které jsou předvídatelné a mohlo se jít domů.

Pusťte si do uší a hlavně do duše Buchty a třeba si uvědomíte, že ve vás také možná dřímá aristokrat, který sbírá opičí lebky a paví pera.

Spustit audio