Scenárista je umělec i dělník slůvek

23. srpen 2023

Ivana a Zuzana tentokrát ve studiu přivítaly scenáristku a spisovatelku Andreu Rourke Jarošovou, která před nedávnem napsala knihu Když umřel Bowie. Té se zvědavě vyptávaly na její tvůrčí proces i na to, jaké je to studovat na tzv. umělecké škole.

Andrea jim řekla, že do školy na FAMU moc nechodila a na zkoušky měla taháky a proces psaní si příliš nepamatuje. Zuzanu pak zajímalo, jak je takový psací job zaplacen. O tom ale Andrea v souvislosti s knihou nemůže moc mluvit, protože je vázána mlčenlivostí. Přiznala ale, že základem většiny jejích děl je její vlastní život popsaný v jejích denících, který se pak snaží převést do knih a odstraňuje v něm vše, co by vypovídalo o tom, že je to příběh o ní.

Jako vždycky se ale nakonec probírala i zcela jiná témata jak byl v nultých letech pomalý internet, že krájení másla horkým nožem je cool nebo že hlavním Andreiným cílem bylo vdát se za frontmana Red Hot Chili Peppers.

Zuzana se pak rozvykládala o tom, že jedna její učitelka jí vykládala příběh o písku, který se dostane do mušle a vytvoří tak perlu a Ivana se tomu tuze smála, protože ji dostalo slovo mušlička.

Nebyly by to Buchty, kdyby se nedotkly úplně jiných témat na přetřes přišlo horolezectví, braní si více lidí najednou nebo touha být slavným a pak se mohlo jít domů.

Pusťte si do uší a hlavně do duše Buchty a třeba si uvědomíte, že pisálek se skrývá i ve vašem nitru.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.