Serafina Steer okouzlila návštěvníky NoD

17. říjen 2008

Šestadvacetiletá Britka Serafina Steer je jednou z mnoha nadějí moderního folku. Za sebou má loňské debutové album Cheap Demo Bad Science u nezávislého vydatelství Static Caravan, spolupráci například s Tunng a před sebou zřejmě slibnou budoucnost. Reportáž z jejího středečního koncertu v experimentálním prostoru NoD pro vás připravil Robert Candra.

Harfenistka a klávesistka s klasickým hudebním vzděláním z londýnské Trinity College of Music Serafina Steer si tentokrát do pražského NoD přivezla místo svého obvyklého nástroje jenom malou příruční harfu. I tak ale stačilo pár minimalistických tónů a padesátihlavé publikum bylo naprosto v zajetí křehkého kouzla její hudby. Serafina Steer přehrála písně ze svého zatím jediného alba Cheap Demo Bad Science a taky několik nových skladeb. Došlo samozřejmě i na coververzi By This River od jejího oblíbence Briana Ena a další předělávky. Sympaticky skromnou a živě komunikující blondýnku oproti desce doprovázela navíc ještě akordeonistka a druhá zpěvačka.

I když bývá zmiňována jako vycházející hvězda ostrovní freak-folkové scény, slovo "freak" není v jejím případě úplně na místě. Serafina má často blíž ke klasické hudbě než k podivínským experimentům. To bylo obzvlášť zřejmé naživo - odpadly všechny drobné elektronické hrátky, kterými její album dochutil Mike Lindsay ze spřízněných Tunng, a zůstaly pouze půvabné, průzračně vyklenuté písně. Písně, které vyprávějí intimní příběhy z obyčejných bojišť každodennosti - z kuchyně, ložnice, obýváku, promíchané s lehce znepokojivými fantaziemi.

Obvykle taky v souvislosti se Serafinou Steer dřív nebo později padne jméno jiné písničkářky - stejně staré Američanky Joanny Newsom, která v Praze vystoupila před rokem. Nějaké paralely tu jsou; nejvíc na ráně samozřejmě netypický dvoumetrový nástroj a subtilní hlasový projev. Serafina ovšem bere neustálé srovnávání s nadhledem. Doslova říká, že každá z nich píše o velice odlišných věcech, ale stejně prý nemůže Joannu Newsom poslouchat moc často, aby se po ní nezačala opičit. Jestli jste byli ve středu večer mezi několika málo desítkami těch, kteří přišli na komorní večírek do NoD, asi je vám jasné, že Serafina Steer si tenhle nadhled může dovolit.

00800085.jpeg
autor: Robert Candra
Spustit audio