Sledovat filmy očima Pavla Kouteckého

7. červen 2016

„Vždy kladou důraz na to, aby se koukali očima Pavla Kouteckého, což je velmi těžké,“ říká o hodnocení každoročních nominovaných zakladatelka ocenění Jarmila Poláková. Cenu nesoucí jméno jedné z nejvýraznějších osobností českého dokumentárního filmu každoročně udílí porota složená z blízkých přátel Pavla Kouteckého, zástupců Jednoho světa a Divadla Archa, divadelníků a filmařů.

Finále jubilejního desátého ročníku patří Heleně Třeštíkové s filmem Mallory, Kristýně Bartošové za Nebezpečný svět Rajka Dolečka, Giladu Baramovi za snímek Koudelka fotografuje Svatou zemi, dále Janu Foukalovi za Ameriku a Vitaly Manskymu za dokument V paprscích slunce.
Mezi porotci letos najdeme mimo jiné scenáristku Barboru Stehlíkovou, mediálního analytika Milana Krumla, sochaře Čestmíra Sušku i režiséra Sašu Gedeona, který k nám zavítal na rozhovor.

„I já rád vidím filmy očima někoho jiného, protože si uvědomuji svoje limity, takovou určitou nepozornost, nevnímavost,“ popisuje filmař hodnotitelskou stránku a dodává, že „tentokrát byla porota velmi mírová a k žádným střetům a větám ve stylu ‚jen přes mou mrtvolu‘ nedocházelo“. V tu chvíli ho ovšem zakladatelka ceny s nadsázkou poopravuje: „Ale dvakrát to tam padlo.“

Poslechněte si celý rozhovor!

autor: Jakub Krásný
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.