Slunce doprovodí Kolowrat v rubrice Deska týdne

4. květen 2009

Kolowrat je mladá slovenská kapela, které právě u vydavatelství Slnko Records vyšla druhá dlouhohrající deska Slnko je vo veži. Album jenom potvrzuje kvalitu nastavenou tímto zajímavým labelem v posledních několika letech. Zaposlouchejte se s námi v rubrice Deska týdne!

Skupina Kolowrat vznikla v roce 1999. Muzikanti se poctivě zavřeli do své košické zkušebny, aby z ní na první koncert vylezli až o dva roky později. Debut Vrany sa vracajú vydalo Slnko Records v roce 2006, letos se Kolowrat vracejí na scénu s následníkem Slnko je vo veži. Kapela v klasické rockové sestavě doplněné akordeonem a houslemi se drží jednodušších písničkových struktur a nekomplikovaných harmonií, ale hudba je v jejich případě spíš nosičem textů. V těch spočívá největší kouzlo a síla Kolowratu.

00908541.jpeg

V poetických příbězích s originální metaforikou, jejichž výhradním autorem je osobitý zpěvák Rastislav Rusnák, se rozehrávají tíživá existenciální dramata i všednodenní miniatury pevně zakotvené v reáliích východoslovenského ocelového města. Přestože naléhavě a přímočaře podané indie písně mají často blízko k melancholii a bolestnému pocitu poctivě žitého bytí, v hudbě i textech Kolowratu se ukrývá překvapivá energie.

Je na místě pohovořit i o labelu Slnko Records. Malé bratislavské vydavatelství funguje od roku 2001. Dosud stihlo vydat na tři desítky alb sedmnácti interpretů. Od počátku se orientuje na kvalitní a originální slovenské projekty - mezi jiným třeba Longital, Živé kvety, Noisecut nebo Modré hory. A to je v záplavě plytké komerce práce záslužná až na medaili.

00912586.jpeg

Kolowrat se v rosteru Slnko Records vyjímají víc než patřičně. Zkuste se naladit na jejich příjemně poctivou, neokázalou vlnu. Možná odhalíte bolavou krásu zvuku, který vydává slunce, když ve věži buší do zvonů.

autor: Robert Candra
Spustit audio