Smax - superpolda jako drakobijec v pohádkové říši

24. září 2010

Bylo nebylo, za devatero horami a devatero řekami bylo jedno kouzelné království, kde žil byl udatný nebojsa Jaafs, který tak dlouho vysvobozoval princezny z moci strašlivých draků... až mu to jednou zkrátka nevyšlo. Jedna bestie naopak bohatýrovi pěkně vypráskala kožich a trochu pocuchala nervy. Bojovník si pak sbalil svoje fidlátka a v tichosti se raději nechal teleportovat do úplně jiného světa, kde se z něj stal superpolicista Smax. Možná jsem nemusel začínat vyprávění mlhavým údajem "Bylo nebylo", protože tahle úchylně znějící pohádka se opravdu stala, přesněji řečeno o ní právě vyšel fantasy komiks nazvaný jednoduše Smax.

Smaxova dobrodružství odstartoval už dvousvazkový komiks Top 10, o kterém jste si na našich stránkách mohli přečíst ke konci minulého roku. Dějištěm příběhu bylo Neopolis, futuristické město obývané výhradně supermany, kde na dodržování zákonů dohlíží policejní útvar nazývaný Top 10. A právě zde jste měli první možnost setkat se s naším hrdinou. Scenárista Alan Moore (u nás od něj vyšel i Bažináč, Liga výjimečných, Z pekla, Strážci) si už v Top 10 několika narážkami otevřel vrátka pro pokračování. Čtenáři druhého svazku si možná pamatují, že Smax plánoval cestu na svůj rodný pohádkový svět, kde se měl konat pohřeb jeho strýčka. Přitom nabídl své parťačce Robyn Slingerové alias Toybox, aby ho doprovázela. Volně navazující minisérie Smax je právě o jejich společném dobrodružství v podivuhodné zemi plné kouzel.

00281807.jpeg

Komiks Top 10 byl hlavně lehkou parodií na supermanské reálie. Tímto prostředím se však příběh nenechával nikdy příliš svazovat - stačí si vzpomenout na zásah hrdinného policejního sboru mezi severskými bohy a na dobrodružství ve světě, kde nikdy neskončila slavná éra antické civilizace. V porovnání se Smaxem jsou ale tyto cesty pouze nekolikastránkovými odbočkami. V komiksové novince si hlavní protagonisté ve sci-fi městě Neopolis jen sbalí kufry a zbytek knihy se odehrává prakticky jen v kulisách fantasy, kam se hrdinové dostanou za pomoci jedné okultní cestovky. Oficiální transferové firmy totiž nedopravují do podobných zapadákovů, kde místo vědy a techniky má hlavní slovo meč a magie. Jak už jsem napsal v úvodu, cesta do Neopolis byla útěkem před problémy. Proto nepřekvapí, že po návratu do Smaxovy domoviny se nevyřešené záležitosti opět ozvou. Hlavní důvod cesty, poslední rozloučení se strýčkem Mackem, se ukáže pouze jako časově náročná formalita. Horší je, že podle neklamných znamení (ve vedlejší vesnici se narodí tříhlavé tele býkovi, zjevení starce se zlatým uchem a věštbou...) by Smax měl přijmout svou minulost a znovu se postavit proti nestvůře, která ho již jednou tak potupně porazila.

Novinkou oproti Top 10 je v grafické novele Smax proměna jejího obrázkového stylu. Výtvarný projev Zandera Cannona (inkoval Top 10) je jednodušší, někdy až příliš schematický. Zároveň i barvy doznaly posun směrem k cukrkandlovým odstínům. Obojí odráží na první pohled přehledně černobílou optiku pohádkového světa. Oněm prvním pohledům ovšem u komiksů z pera Alana Moora moc nevěřte. I v pohádkovém Smaxovi dojde na docela drsné pasáže, které s dětskou literaturou nemají příliš společného. Hlavní prostor má ale opět zejména parodie, která nyní bere útokem fantasy - Bilbo Pytlík, Harry Potter, Conan a vůbec tahle parta. Celý komiks se žánrově dá přiřadit k dobrodružstvím postav ze Zeměplochy Terryho Pratchetta nebo k filmové antipohádce Shrek (není bez zajímavosti, že až na čarodějnického učně paní Rowlingové se všichni zmiňovaní hrdinové u nás už dočkali komiksového zpracování). Velkým kladem je bezpočet různých citací, které Alan Moore trousí jakoby mimochodem v celém příběhu - namátkou lze uvést třeba opakovaně zmíněné Hvězdné války, slavné komiksy nebo grafické dílo M. C. Eschera.

00281808.jpeg

Ve výsledku hodnotím minisérii Smax níže než Top 10. Takové srovnání je ale trochu nefér, protože komiks Top 10 se dík většímu počtu stránek mohl rozprostřít do podstatně většího tvaru. Pohádkový přídavek je dobrou příležitostí k opětovnému setkání se Smaxem, k poznání jeho minulosti a v neposlední řadě ukrývá odpověď na otázku, jak bude pokračovat vztah hlavního hrdiny k dívce Toybox. To není zrovna málo. Kdyby se hodnotilo na procenta, komiks Smax by ode mě dostal 70 % a všichni skalní příznivci fantasy by si jistě mohli přihodit dalších 10 %. Víc určitě ne, protože pak by na Moorovy kousky Z pekla a Strážci nestačilo ani jinak vcelku přiměřených 100 %. ... A zazvonil zvonec a mé pohádkové recenzi je konec - dobrou noc, děti!

Smax
Scénář: Alan Moore
Kresba: Zander Cannon
Překlad: Richard Podaný
136 stran, nakladatelství BB/art a Crew 2005

00281809.jpeg
autor: Jan Samohejl
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.