Son Ambulance míří na Sedmičku

26. únor 2009

Den po vystoupení Shooting Spires, experimentální bokovky basáka newyorských Parts and Labor, je v pražském klubu 007 přichystán další zajímavý koncert. V neděli 1. března zahrají na strahovském kopci Son Ambulance, kteří se v Praze zastaví v rámci evropského turné.

Oklahomští Son Ambulance patří mezi dvacítku chráněnců labelu Saddle Creek, který řídí Conor Oberst a jeho bratr Justin. Conor a jeho Bright Eyes jsou vedle třeba takových Tokyo Police Club nebo The Faint nejznámějšími z rosteru Saddle Creeku. Právě společný split Son Ambulance a Bright Eyes s názvem Oh Holy Fools z roku 2001 byl chytrým způsobem, jak dostat tuhle nenápadnou partu kolem písničkáře Josepha Knappa do sluchátek širšího okruhu posluchačů. Postupně do jejich portfolia přibylo ještě album Euphemystic z roku 2001, o tři roky mladší Key a konečně po delší odmlce loňská aktualita Someone Else´s Deja Vu, všechny desky vzorně u domovského labelu.

00872965.jpeg

Son Ambulance charakterizuje výpravný retropopový zvuk se šťavnatými analogovými klávesami, kontrabasem, saxofonem a dalšími klasickými sonickými lahůdkami. Knappovy písničkářské kořeny jsou jemně syceny psychedelickým podhoubím šedesátých a sedmdesátých let, a stejně jako u většiny katalogu Saddle Creeku i u Son Ambulance občas nahmátnete až folkovou průzračnost a stopičku country feelingu. Jsme přece v Nebrasce, ne? Ale na druhou stranu se tu dá zaslechnout množství překvapivých stylových narážek a odskoků. Jestli otvírák ze Someone Else´s Deja Vu není aspoň poloviční samba, jsem já oklahomský dřevorubec.

00872963.jpeg

Jestli si chcete spravit náladu po perném týdnu a nemáte zrovna náladu na agresivní experimenty, dospěle elegantní a elegantně dospělí Son Ambulance na Sedmičce můžou být správná volba.

autor: Robert Candra
Spustit audio