Srbsko není jen země ajvaru a přestřelek

17. únor 2021

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které pro ně znamená svět, uvítaly matku a kavárnici v jedné osobě Báru, která přišla povykládat své zážitky z Bělehradu.

Bára je sice zcela neezoterická básnířka, podnikatelka a matka kojence, ale k Bělehradu ji přitahovalo něco zcela nerozumového – měla pocit, jako by tam žila v minulém životě. Tak se na univerzitě naučila srbsky a rozjela se přes hranice. A pak nastal fičák.

Zuzana s Ivanou se radovaly, že se dozví něco o cizí zemi, protože teď kvůli covídku nemůže nikdo nikam cestovat, a opravdu – nebyly zklamány. Ba naopak! Bára se rozvykládala o tom, jak se zamilovala do muže, který vylezl ze starého auta a z něj vyhodil do parku kočku, nebo jak se převrátila v autě a místní lidé jí vůz odvlekli traktorem do bezpečí. Také zavzpomínala na to, jak pracovala pro OSN a jezdila do romských osad limuzínou. Moderátorkám dále vysvětlila pojmy jako čevap, splav nebo ajvar.

Osud Báru pak sice odeslal zpět do Prahy a posléze do Brna, kde porodila (Zuzana si nemyslí, že je to náhoda), ale Bělehrad v jejím srdci zůstal, stejně jako traumata z dětství. Nakonec Bára ještě připomněla potencionálním cestovatelům do Bělehradu i jinam, že na město nemají pohlížet jako na zaostalý úlet, ale oblíbit si jeho nevyzpytatelnost a horkokrevnost.

Pusťte si do duše a uší aktuální díl Buchet a zjistíte, že byste do života možná potřebovali dostat trochu srbského flow, bělehradského flow a ajvaru.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.