Staronová česká poštovna na Javorové skále

23. září 2009

Tento týden to bude měsíc, co se na Javorové skále ve středních Čechách vyloupl vysokohorský architektonický skvost. Českou poštovnu si do letošního roku všichni pamatovali spíš v souvislosti s nejvyšší horou České republiky. Na Sněžce vydržela přes sto let a hrozil její zánik. Jak ale zjišťovala Zuzka Rejchová, příběh české poštovny má šťastný konec.

Vysokohorská roubenka stála na Sněžce od poloviny 19. století. První písemná zmínka je z roku 1875, kdy byla na Sněžku umístěna první c.k. rakouská telegrafní stanice a v roce 1899 tu byl zřízen dokonce poštovní úřad s letním provozem. Po druhé světové válce už nebyl provoz obnoven. Novodobou historii české poštovny popisuje její zachránce Tomáš Trnka.

Ten si jako spousta dalších návštěvníků Krkonoš pamatuje českou poštovnu jako neměnnou součást našeho nejvyššího vrcholu a má k ní proto osobní vztah. I proto ho zpráva o odstranění původní poštovny potom, co byla vystavěna a nově pojmenovaná jako poštovna Anežka, hodně zasáhla. Když si přečetl inzerát o jejím prodeji, věřil pevně v to, že se určitě najde někdo, kdo se o starou poštovnu postará.

01001753.jpeg

Ač to zní neuvěřitelně, Tomáš Trnka se rozhodl, že starý c.k. poštovní úřad zachrání a to z dobré vůle a z vlastní kapsy. Budovu koupil a na jeden červnový týden sezval kamarády, aby mu pomohli demontovat. Jak dodává, tenkrát pochopil, že jinak než z nadšení a z přesvědčení by se česká poštovna zachránit nedala.
POSLECHNĚTE SI: Celý rozhovor s Tomášem Trnkou

Ekonomická a energetická náročnost nebyla pro Tomáše Trnku a jeho montážní četu problém a proto stačilo jen vybrat místo, kam českou poštovnu přesunout. Tomáš Trnka nakonec zvolil Javorovou skálu, nejvýše položené místo středních Čech v Jistebnické vrchovině, možná i proto, že stojí v českém lyžařském a turistickém povědomí trochu v pozadí.

01001758.jpeg

Staronová česká poštovna na Javorové skále má otevřeno 365 dní v roce a návštěvníkům nabízí nejen klasické poštovní služby, včetně historických poštovních razítek, ale taky seznámení s její historií, novodobou záchranou a přesunem ze Sněžky. Vzhledem k tomu, že přežila obě dvě světové války i nástrahy podnikatelských záměrů, snad bude Javorovou skálu zdobit nejen ku radosti svého zachránce Tomáše Trnky ale i další příchozích.

Související odkaz:
www.ceskapostovna.cz

autor: Susana
Spustit audio