Stavba roku 2011 jde do finále

19. září 2011

Ekologicky šetrný hypermarket, revitalizace náměstí, nebo vodní elektrárna? Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství i v letošním roce organizuje soutěž, jejímž záměrem je seznámit laickou i odbornou veřejnost s úrovní českého stavitelství a architektury – Stavba roku 2011.

Myšlenka uspořádat toto klání staveb realizovaných mezi 1. červnem předchozího a 31. květnem letošního roku se zrodila v devadesátých letech. Dává tak průchod potřebě hodnocení dílčích projektů a posouzení kvality následných realizací.

V druhém kole aktuálního ročníku se ocitlo z účelového hlediska rozmanité spektrum patnácti staveb z různých koutů republiky. Ve výčtu nalezneme např. ekologicky šetrný hypermarket v Jaroměři, novou budovu ČVUT v pražských Dejvicích, Onkologické centrum Fakultní nemocnice v Plzni, golf klub, multifunkční dopravní terminál, univerzitní kampus Masarykovy univerzity nebo krytý plavecký bazén. Jak uvádějí organizátoři, „soutěž je vypsána na podporu kvalitní komplexní realizace stavebního díla, od hrubé stavby až po řemeslný detail“. Odborná porota vybere celkem pět vítězů bez rozdílu pořadí, přičemž k vyhlášení výsledků dojde 3. října na půdě Senátu PČR.

Poslechněte si názor tvůrce pořadu Bourání, architekta Adama Gebriana, na současný ročník a podobu soutěže

Spustit audio