Teď jsem Robin, ale ne vždycky to tak bylo. Poslechněte si podcast trans*kluka o lásce a rodině

13. září 2023

Jak se naše identita odráží ve vztazích, zejména v těch partnerských? Radio Wave uvádí v rámci pořadu Dokuvlna podcastovou dokumentární sérii Teď jsem Robin.

V autorské minisérii přibližuje Robin v šesti epizodách svoji tranzici právě očima svých nejbližších. Jaká byla jeho proměna pro mámu, sestru, prvního kluka nebo nejlepší kamarádku? Každé osobě věnuje Robin jeden díl, s každou vede intimní dialog o jejich obavách, pocitech, očekáváních. Se svou mámou si pocity z proměny sděluje úplně poprvé.

Podcastovou sérii Teď jsem Robin najdete od 13. září 2023 na webu Radia Wave, v aplikaci mujRozhlas a ve všech dalších podcastových aplikacích.

ted_jsem_Robin_1080x1080_prvni-kluk

První kluk

,,A já jsem z toho míval deprese, měl jsem deprese sám o sobě, už na základce a tohle to ještě potvrdilo. Ty o tom ani nevíš, ale před každým naším setkáním mi bylo hrozně špatně. Projevovalo se mi to i na těle. Často jsem ti psal, že se nemůžeme potkat, protože mi je blbě…”

ted_jsem_Robin_1080x1080_segra

Ségra

„Tím, že se u nás nikdy city a emoce nerozebíraly nahlas, je pro mě těžký vyjadřovat lásku. Hlavně v těch slovech. Nějak to cítím, ale nedokážu to tomu člověku normálně říct. Pořád mám v sobě nějakej stud se projevit a být úplně upřímná. To je pro mě hodně náročný.“

ted_jsem_Robin_1080x1080_pritelkyne

Přítelkyně/ Expřítelkyně

,,Byla jsem zasnoubená, když my jsme se poznaly. Tam to bylo tak, že jsme si nainstalovali Tinder a říkali si, že si nějak zpestříme vztah. Nehledě na to, že tady bylo moje dítě, který všechno moc dobře vnímalo. Možná jsme se trochu nudili, možná jsme byli vystrašený z toho manželství... Těžko říct.”

ted_jsem_Robin_1080x1080_kamaradka

Kamarádka

„Cítila jsem, že když si dovolím udělat tenhle krok, že z Prahy odjedu, i když to byl třeba útěk, tak pro mě byl důležitej. To mě určitě dost proměnilo. Myslím si, že jsem se cítila hodně nepochopená. Možná, že jsme měly v tomhle hodně podobný pocity. Tak nás to tak jako sbližovalo.“

ted_jsem_Robin_1080x1080_mamka

Mamka

„Samozřejmě se mi začaly honit věci jako ‚Co sousedi? My to všechno musíme říct příbuzenstvu!‘ Měla jsem sama problém říct to svýmu okolí. Dělám celou dobu ve stejný práci, a ty ženy, se kterými tam pracuju, ty moje děti znají! Tak to bylo pro mě asi nejhorší, to říct v tý práci. A teďka komu?”

Název dokumentu: Teď jsem Robin
Autor: Robin 
Dramaturgie: Jaroslav Kratochvíl, Terezie Jirásková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.