Them Crooked Vultures = psychedelií ovoněný hvězdný stonerock

4. březen 2014

Pokud si myslíte, že necelých deset let po návratu "superkapel", jakými byly třeba Audioslave nebo Velvet Revolver, je tento přístup k vytváření hudby mrtvý, pletli byste se. Před rokem zformovaná parta Them Crooked Vultures, která už stihla vydat eponymní debut, ve svých řadách totiž ukrývá hned tři prověřené muzikanty - jsou to: Dave Grohl, Josh Homme a John Paul Jones.

Tato na první pohled nesouvisející trojice dostane jasnější kontury při pohledu do historie jednotlivých muzikantů. Jednotícím prvkem je tu Dave Grohl, frontman a zpívající kytarista nepřehlédnutelných Foo Fighters, u kterých si John Paul Jones (doma v legendě Led Zeppelin) několikrát zahostoval. Tyto dva body pak stačí propojit přímkou Grohlovy účasti v Hommeho stonerockové bandě Queens of the Stone Age a záhada je vyřešena.

Pokud tedy čekáte od Them Crooked Vultures šlapavé a nápadité bicí, "zeppelinovsky" hravou spolehlivou basu, riffové kytary a lehce podroušené zpěvy, trefili jste se. Jelikož vokální povinnosti připadly téměř všechny Hommeovi, není divu, že nahrávka připomíná ze všeho nejvíc další album Queens of the Stone Age, ovšem v trochu umírněnější formě. Svůj podíl na tom má i barva Grohlova hlasu v občasných doprovodných zpěvech, která propůjčuje celkovému vyznění desky trochu jinou perspektivu.

01104765.jpeg

To ale neznamená, že bychom byli ochuzení o charakteristické fistulky, progresivní hrátky se zvukem kytar, či hammondkové návraty do minulosti, které živými barvami malují zlatá léta Led Zeppelin a Pink Floyd. Těšit se můžeme i z dechových, téměř kabaretních vsuvek, či orientálních motivů. Psychedelie čpí z této desky jako LSD z Woodstocku, a to i délkou skladeb, u kterých je pětiminutová stopáž spíše pravidlem než výjimkou.

Naprostou samozřejmostí je vyhraná lehkost a muzikálnost všech zúčastněných hudebníků, která z nahrávky čiší. Základní trojice si tak může bez zaváhání dovolit dynamicky manipulovat s rytmem písní, aniž by se hudba rozpadla. Pokud vás tedy charakteristika - "psychedelií ovoněný chorobný stonerock, zabalený to řádně syrového, špinavého, starého zvukového kabátku" zajímá, měli byste debutové desce Them Crooked Vultures věnovat pozornost. Už jen proto, že na letošní rok tahle svérázná partička oznámila vydání dalšího alba a určitě o ní tedy ještě uslyšíme.

01104774.jpeg
autor: Tomáš Hoyer
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.