Truhlářem snadno a rychle na paletkovém workshopu

27. květen 2014

Už jste někdy vyráběli nábytek? Já ano – o víkendu na paletkovém workshopu v komunitní zahradě Krejcárek – Ulitej záhon na pražském Jarově. Spolu se mnou se přihlásilo ještě asi šest lidí. Komunitní zahrada právě prochází rekonstrukcí, na kterou dohlíží zahradní architekti ze žižkovského studia Green Decor. Nábytek v ní bude výhradně z palet a pracují na něm právě účastníci workshopu.

„Má se vyrobit kompostér a bednolavice, do které by se ukládalo nářadí. Ještě by tam z palet měly přibýt univerzální boxy ve tvaru dutých krychlí, které bude možné využít na sezení i na stavění, to by mělo být multifunkční. V zahradě také bude velký stůl nebo lavice,“ vyjmenovává Michaela z Green Decoru a popisuje výhody smrkového dřeva, které svému hlavnímu účelu už posloužilo ve skladu. „Tyhle palety jsou tady od loňska a prší na ně a nikdo je neuklízí a pořád žijí normálně. Je možné je ošetřit přírodním olejem, pak se ta životnost prodlouží a zachová se životnost dřeva, ale to nebyl náš zájem, my chceme vytvořit tu šedou patinu, a až dřevo zajde, tak se vyrobí nový nábytek.“

Na práci dohlíží Jirka: „Pracuju s nima asi rok, rok a půl. A co všechno se z nich vyrábí? Všechno možné, třeba lampičky, stoly, židličky, barové židle a teď tady dělají i buginu.“

Dá nám podepsat dobrozdání, že zde pracujeme na vlastní nebezpečí, a brzo chápeme proč. Postupně totiž manipulujeme s pásovou i uhlovou bruskou neboli flexou, příklepovou vrtačkou, kmitací pilou nebo obyčejnými kleštěmi. Na workshop se mnou přišla i kolegyně z Radia Wave Táňa Zabloudilová, které jsem se zeptala, s čím se jí nejlépe pracovalo: „Asi s uhlovou bruskou, protože ta vypadá nejnebezpečněji, ale když se odvážíš a vezmeš si ji do ruky a normální s ní pracuješ, zjistíš, že je to strašně jednoduché a tu práci máš hned udělanou.“ Zajímalo mě, jestli někdy něco podobného dělala? „Vůbec nikdy, nic.“ Stejně jako já.

03130615.jpeg

Workshopu se neúčastnili jenom začátečníci, ale i takoví, kteří mají s odlehčenou truhlařinou zkušenost. Například Jana: „Vyrobila jsem si sama postel z paletek. Trvalo mi to dlouho, protože jsem to dělala jen o víkendech, takže asi dva měsíce. Sama jsem si to zbrousila a potom přišel přítel a zbrousil mi to ještě jednou. Navrhla jsem si to sama, nebylo to nic složitého, ale nestloukala jsem to. Když se to na sebe poskládá, vytvoří se z toho taková mozaika a drží to úplně luxusně. Příklepovou vrtačku tedy na postel nepotřebujete. Dneska jsem tady proto, že jsem se chtěla podívat na někoho, kdo to umí, jestli to nedělá jinak než já,“ popisuje. „Palety jsem vzala od táty z práce, pak jsem je ještě v jednom skladu vyměnila za europalety a už to jelo. Postel mě stála jen můj čas a práci,“ dodává.

Pokud tedy máte chuť naučit své ruce něco nového, zadřít si třísku, otlačit si prstíky od hřebíků a vyrobit třeba stůl nebo lavici pro komunitu zahrádkářů, do které se také můžete připojit, sledujte Facebook Ulitého záhonu. „Workshopy bývají tak jednou až dvakrát do měsíce,“ upřesňuje Jirka.

03130621.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka