Tyjátr - Údolí

22. září 2010

Experimentální prostor NOD hostí od 29. listopadu scénografa Jakuba Kopeckého s autorským projektem Údolí. Protože Jakub ve své práci využívá nejrůznější netradiční postupy, vydala se Anna Hašková zjistit, co chystá tentokrát. POSLECHNĚTE SI: Pozvánku na hru Údolí

Údolí je pohybová performance zkombinovaná s výtvarnou instalací. Zároveň se ale snaží nacházet nové a neotřelé přístupy k použití loutek - v tomto případě tedy spíše k 3D animovaným objektům, které na scéně vystupují současně s tanečníky. V projektu se ale využívá i projekce nebo motion capture - technologie digitálně zaznamenávající pohyby. Do příprav se také zapojil francouzský umělec Pascal Silondi, tvůrce interaktivních 3D prostorů, autor vytvářející projekty, kde se propojují virtuální a reálná prostředí.

00816417.jpeg

V Údolí se moderní technika nejen využívá, je také předmětem děje. Představen í se zabývá existencí člověka ve virtuální realitě. "Jsme obludy, outsideři, a podivíni, nebo je obludný pouze náš obraz v digitálním světě?" ptají se skrze živé i digitální hrdiny tvůrci Údolí. Víc ale předem prozradit nechtějí.

Jakub Kopeckýje potomek loutkáře Matěje Kopeckého, absolvent scénografie na pražské DAMU a v roce 2006 byl nominován na cenu Alfréda Radoka. Využíváním animace, projekce, 3D grafiky nebo herních enginů na jevišti je sice známý, přesto mě zajímalo zda tento styl představení bere jako experiment, nebo se s ním už naplno sžil.

Na filosofické, abstraktní představení, které zkouší nové, v divadle neobvyklé technologie a neotřelým způsobem využívá loutku i prostor se můžete přijít podívat do experimentálního prostoru Roxy/NoD. Premiéra se chystá na sobotu 29. listopadu, reprízy na neděli 30. listopadu a pondělí 1. prosince. Na adrese nod.roxy.cz se o projektu dozvíte víc.

Spustit audio